Nieuws

Vitesse net voor nieuwe voetbalseizoen gered van ondergang

Voetbalclub Vitesse heeft van de KNVB alsnog een proflicentie voor het nieuwe seizoen gekregen. De club uit Arnhem degradeerde uit de Eredivisie, maar mag vanaf deze maand deelnemen aan de Keuken Kampioen Divisie.

Vitesse ontving het nieuws op 3 augustus jl. van de onafhankelijke beroepscommissie licentiezaken van de KNVB. De voetbalclub heeft volgens de beroepscommissie uiteindelijk een sluitende begroting overgelegd en kunnen aantonen dat de Amerikaanse Common Group geen zeggenschap meer heeft over wie aandeelhouder kan worden van de club. Dat waren de laatste eisen die de beroepscommissie - en eerder de licentiecommissie - aan Vitesse stelde.

Vitesse had dit voorjaar nog een schuld van 19 miljoen euro en was in handen van de Rus Valeri Oyf. Door een harde reorganisatie wist de club 13 miljoen te bezuinigen en werd uiteindelijk afscheid genomen van de Russische eigenaar.

Bankier en accountant

Ondanks het vertrek van tientallen medewerkers weigerde huisbankier ING echter een bankrekening voor het nieuwe seizoen af te geven.

Ook controlerend accountant BDO wilde geen diensten aan Vitesse verlenen, gezien de onzekere situatie. BDO gaf dit voorjaar de opdracht om de jaarcijfers te controleren terug. Eerder weigerde de accountant al om de jaarrekening 2022/2023 van Vitesse goed te keuren, wegens twijfels over de continuïteit van de club.

De beroepscommissie van de KNVB meldt dat Vitesse inmiddels een bankrekening en een controlerend accountant heeft bekendgemaakt. Daarmee is de situatie wezenlijk anders dan toen de KNVB besloot tot intrekking van de licentie. De club lijkt voorlopig te zijn gered door de eigen businessclub en het regionale bedrijfsleven, verenigd in een stichting ‘Sterkhouders Vitesse Arnhem’.

Onderzoek naar nieuwe aandeelhouder

Het verkrijgen van de proflicentie staat los van het verzoek dat Vitesse heeft gedaan rond de wijziging van zeggenschap van de club. De onafhankelijke licentiecommissie van de KNVB heeft Vitesse laten weten dat zij een verscherpt onderzoek wil instellen, voordat zij hierover kan beslissen.

Ondernemer Guus Franke, een investeerder woonachtig in Zwitserland, wil de club overnemen en garant staan voor alle tekorten. Volgens de KNVB biedt de door Vitesse verstrekte financiële informatie echter nog “onvoldoende inzage” in de volledige belangen van Franke en de herkomst van het vermogen van de beoogd aandeelhouder. “Om deze reden is een verscherpt onderzoek noodzakelijk", aldus de woordvoerder van de KNVB. Eerder kwam Grant Thornton hierover al met een rapport.

Vitesse, opgericht in 1892, is de op één na oudste profclub van Nederland. Alleen Sparta (1888) bestaat langer. De club won in 2017 de KNVB-beker en degradeerde afgelopen seizoen na 35 jaar uit de Eredivisie, na 18 punten aftrek van de KNVB.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.