Nieuws

Veel notarissen schenden wettelijke meldplicht nevenfuncties

Bijna driekwart van de notarissen verbonden aan de grootste notariskantoren, maakt ondanks een wettelijke verplichting niet alle nevenfuncties openbaar. Daardoor is het moeilijker om te controleren of een notaris onafhankelijk en onpartijdig is.

Een en ander blijkt uit onderzoek van NRC naar de naleving van de meldplicht door notarissen. Na de miljoenenfraude door notaris Frank Oranje bij landsadvocaat Pels Rijcken hebben toezichthouder Bureau Financieel Toezicht en de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie juist aandacht gevraagd voor een strikte naleving van de meldplicht.

NRC onderzocht hoe notarissen bij de top tien van grootste notariskantoren de wettelijk verplichte registratie van nevenfuncties naleven. De krant bekeek bij de Kamer van Koophandel de bestuursfuncties van de in totaal 74 notarissen die bij deze kantoren zijn aangesloten.

Daarvan deden er 53 geen volledige opgave van hun nevenfuncties in het Register Notariaat, dat bedoeld is voor zulke meldingen. Bij het grote Zuidas-kantoor Loyens & Loeff voldeden negen van de tien notarissen niet aan de meldplicht, volgens NRC.

Beleidsregel

In het voorjaar van 2022 is door het bestuur van beroepsorganisatie KNB een nieuwe beleidsregel nevenbetrekkingen opgesteld, aldus NRC. De meldplicht geldt voor “iedere nevenbetrekking”, dus ook voor bestuursfuncties in de privésfeer.

De meeste fouten rondom de meldplicht, betreffen volgens de krant het niet melden van het bestuur van de eigen holding van een notaris. “Ook worden bestuursfuncties bij onder meer investerings- en beleggingsvehikels, vve’s, goede doelen en de Rotary niet gemeld.”

Drie notarissen die verzuimden te melden zijn zelf actief als tuchtrechter. Dat betekent dat zij in die hoedanigheid moeten oordelen over de naleving van wet- en regelgeving door hun beroepsgenoten.

Interne audits

Beroepsorganisatie KNB erkent tegenover de krant dat de registratie van nevenbetrekkingen, vooral wat betreft de eigen holding van notarissen, "helaas nog niet goed genoeg is". Dat zou ook zijn gebleken uit interne audits die de KNB bij notariskantoren laat uitvoeren. Veel notarissen beschouwen het bestuur van de eigen holding niet als een nevenbetrekking.

De KNB gaat bij de leden opnieuw aandacht vragen "voor een volledige en juiste melding van alle nevenbetrekkingen en de controle intensiveren", stelt een woordvoerder tegenover NRC.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.