Nieuws

VEB vraagt EY om opheldering over herstructurering accountantstak

Beleggersorganisatie VEB heeft EY om uitleg gevraagd over doorgevoerde veranderingen in de juridische structuur van de Nederlandse accountantspraktijk.

EY heeft een aantal activiteiten overgeheveld naar een nieuwe onderneming, EY Accountants BV, zo schrijft de beleggersorganisatie op de eigen website. Vorderingen, zoals van gedupeerde beleggers, zijn daarbij achtergebleven bij de oude entiteit Ernst & Young Accountants LLP.

Hoewel EY geen ruchtbaarheid aan de herstructurering gaf, trok de herstructurering de aandacht van de VEB, omdat EY haar relaties in het kader van de privacywetgeving (AVG) attendeerde op de overgang van onderneming. EY stelt in de mail aan relaties dat de Brexit en de veranderende regelgeving reden zijn geweest voor de herstructurering.  

De VEB heeft vervolgens EY in een brief om opheldering gevraagd. De beleggersorganisatie wil van EY weten op welke regelgeving wordt gedoeld. "De Brexit dateert immers van 2016 en is in 2020 geëffectueerd." 

Minder goede ervaringen

Volgens de VEB hebben gedupeerde aandeelhouders in het verleden "minder goede ervaringen gehad met op het eerste oog onschuldige herstructureringen bij accountantsorganisaties". Vaak was de werkelijke reden voor een herstructurering namelijk het ontlopen van aansprakelijkheid. Vorderingen van gedupeerde gebruikers van de jaarrekening bleven dan achter bij een niet meer actieve entiteit, "die op den duur eenvoudig kon worden ontbonden", aldus de VEB.

In de brief van de VEB aan EY wordt gevraagd of "Ernst & Young Accountants LLP de komende jaren nog zal blijven bestaan en of deze entiteit voldoende vermogen en/of verzekeringsdekking heeft om de vorderingen van gedupeerden te dekken?" 

In een reactie geeft EY aan dat het ontlopen van aansprakelijkheid geen reden voor herstructurering is geweest. Ernst & Young Accountants LLP blijft vooralsnog bestaan en de dekking van haar beroepsaansprakelijkheidsverzekering blijft in stand. Ook waar het gaat om de controle van beursgenoteerde ondernemingen stelt EY dat de overgang van onderneming niet tot problemen zal leiden. 

In gesprek

De VEB en EY gaan over een en ander met elkaar in gesprek. Volgens VEB-directeur Gerben Everts had EY transparanter moeten zijn over de juridische wijziging. In Duitsland heeft EY een vergelijkbare herstructurering opgezet. Volgens de beleggersorganisatie was die vooral gericht  op het ontlopen van aansprakelijkheid in het Wirecard-dossier.

De VEB vertrouwt erop dat ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de NBA, "in het kader van het terugwinnen van publiek vertrouwen in de accountantssector, hun verantwoordelijkheden jegens EY in deze zullen nemen".

Bron: VEB

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.