Nieuws

Topman Swaak vertrekt eerder bij ABN Amro

ABN Amro-topman en voormalig registeraccountant Robert Swaak treedt in de eerste helft van 2025 terug. ABN Amro zoekt nog naar een opvolger.

"Nu de bank een nieuwe strategische periode ingaat, moet de raad van commissarissen tijdig de ruimte krijgen om deze te vinden", zegt Swaak. Hij staat sinds april 2020 aan het hoofd van de bank, die nog altijd voor een deel in handen is van de Nederlandse staat.

Swaak was voor zijn overstap naar ABN Amro werkzaam als accountant bij PwC, waar hij na een rol als cfo en coo ook een aantal jaren bestuursvoorzitter van de Nederlandse organisatie was. Na een aantal jaren in het internationale PwC-netwerk te hebben gewerkt, stapte hij in 2020 over naar ABN Amro.

Tweede termijn

Hij werd afgelopen april herbenoemd bij de bank, maar ABN Amro meldt dat hij zijn huidige termijn niet afmaakt. "Toen ik vorig jaar werd gevraagd voor een tweede termijn als topman, hield ik rekening met de mogelijkheid dat ik voor het einde van de termijn op een geschikt moment ruimte zou maken voor een opvolger", zegt Swaak hierover.

Volgens rvc-voorzitter Tom de Swaan heeft ABN Amro onder leiding van Swaak "de koers ingezet om een persoonlijke bank in de digitale tijd te worden". Hij is blij dat Swaak aanblijft tot een opvolger is gevonden.

Onder leiding van Swaak trof ABN Amro in 2021 een schikking voor 480 miljoen euro met het Openbaar Ministerie. De bank zou eerder niet genoeg hebben gedaan tegen witwassen. Het onderzoek van het OM liep al toen Swaak topman werd.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.