Nieuws

Tegoeden 'cryptoqueen' van OneCoin wereldwijd bevroren

Het Hooggerechtshof in Londen heeft een wereldwijd bevriezingsbevel uitgevaardigd op de tegoeden van Ruja Ignatova, de Duits-Bulgaarse ondernemer die investeerders miljarden dollars afhandig maakte met de OneCoin, een fictieve cryptomunt.

Het wereldwijde bevriezingsbevel, dat ook van toepassing is op zeven andere personen en vier bedrijven, is onderdeel van een massaclaim van vierhonderd gedupeerde OneCoin-beleggers.

Ignatova werd wereldwijd bekend met de OneCoin, een cryptomunt die volgens haar groter zou worden dan bitcoin. Zij wist ruim 3 miljoen investeerders over te halen om bij elkaar ongeveer 4,5 miljard dollar te investeren in de cryptomunt. Uiteindelijk bleek de munt een groot pyramidespel te zijn. Het OneCoin-debacle is qua omvang een van de grootste cryptofraudeschandalen uit de geschiedenis.

Mysterieuze verdwijning

Ignatova is in oktober 2017 voor het laatst gesignaleerd toen zij in Athene van een vliegtuig stapte. Het hele schandaal is door mysterie omgeven. Onder meer de Bulgaarse onderwereld wordt in verband gebracht met het schandaal. De FBI heeft Ignatova op de lijst van de tien meest gezochte personen staan en heeft in juni 2024 de beloning voor informatie die leidt tot haar arrestatie verhoogd van 250 duizend dollar naar vijf miljoen dollar.

De BBC startte in 2019 de succesvolle podcastserie 'The Missing Cryptoqueen', dat het OneCoin-schandaal tot in detail uitpluist. Onlangs bracht de BBC een nieuwe aflevering uit, waarin het melding maakt van een Bulgaars politierapport waaruit zou blijken dat Ignatova al in 2018 is vermoord door Bulgaarse criminelen. De FBI gaat er echter nog altijd vanuit dat Ignatova leeft.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.