Nieuws

Team beroepsprofiel start gesprekken met stakeholders

Het kernteam van de NBA dat een nieuw beroepsprofiel zal opstellen, heeft uitnodigingen aan de beroepsgroep en stakeholders gestuurd. Betrokkenen kunnen hun wensen komende maand aan het team doorgeven.

Het kernteam dat bezig is met de voorbereiding van een nieuw beroepsprofiel heeft een aantal stakeholders uitgenodigd voor verkennende gesprekken.

Voorzitter Peter Eimers van het recent opgestarte team wil de sector intensief bij het proces betrekken: "Wij maken dit profiel niet alleen vóór, maar natuurlijk ook mét de sector. Het kan niet zo zijn dat je je opsluit in een studeerkamer en dan op enig moment met een voorstel naar buiten komt", aldus Eimers. "Wij vinden het belangrijk om met diverse geledingen in de sector te praten over wat zij graag willen, hoe ze dat willen en waarom ze dat willen."

Wensenlijstjes

Eimers benadrukt dat het niet zo werkt dat het kernteam wensenlijstjes van de verschillende stakeholders zonder meer gaat uitvoeren. "Uiteindelijk zullen wij een voorstel doen aan het bestuur, dat recht doet aan alles wat we gehoord hebben. Die afweging maken we pas, als we met veel accountants hebben gesproken."

Het kernteam heeft tot nu toe veel documenten bestudeerd om het huidige profiel en alle bestaande regelingen goed in kaart te brengen. In deze tweede fase gaat het erom input vanuit de beroepsgroep te verzamelen. Ook de inbreng vanuit de NBA-verenigingsconferentie wordt daarin meegenomen. 

Uitnodigingen zijn verstuurd naar onder meer vertegenwoordigers van het mkb, de NBA Young Profs, overheden, toezichthouders, onderwijsinstellingen, NBA Faculties en ledengroepen. De gesprekken gaan medio september van dit jaar van start.

Nieuw beroepsprofiel

Het rapport van de Expertgroep Educatie was eind november vorig jaar onderdeel van de eindrapportage van de Kwartiermakers toekomst accountancysector. De expertgroep pleit voor een herijking van het beroepsprofiel van de accountant. Eerder werden al aanbevelingen gedaan voor een nieuw beroepsprofiel in een gezamenlijk rapport van NBA en CEA. 

Binnen de NBA is een kernteam, onder voorzitterschap van VU-hoogleraar en EY-partner Peter Eimers, hiermee aan de slag gegaan. Doel is een beroepsprofiel ontwikkelen dat op een toekomstbestendige manier aansluit bij de rolopvatting en wettelijke vereisten van het beroep.   

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.