Subsidie voor cyberweerbaarheid kleine bedrijven weer beschikbaar
Op 2 september gaat de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ weer open. Micro- en kleine ondernemingen kunnen met de regeling subsidie krijgen voor de kosten van aanschaf en implementatie van één of meer cyberweerbaarheidsmaatregelen.
Dit jaar stelt het Digital Trust Center (DTC) van het ministerie van Economische Zaken een totaalbedrag van 1 miljoen euro beschikbaar, om de financiële drempel te verlagen die vooral kleine ondernemingen ervaren bij het nemen van basismaatregelen tegen cyberaanvallen.
Dat er een 'cyberweerbaarheidskloof' ontstaat tussen cyberdreigingen en de maatregelen die kleine bedrijven nemen, wordt bevestigd in de Cybersecuritymonitor van het CBS en het advies van de Cyber Security Raad.
Stimulans
Met praktische voorlichting, zelfscans en het delen van ervaringsverhalen van ondernemers die getroffen zijn door een cyberaanval, stimuleert het DTC ondernemers om de basis op orde te maken. Toch zet dat niet elke ondernemer aan tot het verbeteren van de cyberveiligheid.
Vooral een financiële stimulans maakt dat kleine bedrijven aan de slag gaan met hun cyberweerbaarheid en sneller overgaan tot aanschaf en implementatie van cyberveilige maatregelen, Dat blijkt uit een evaluatie van een pilot in 2023. Daarom heropent het DTC de subsidieregeling en stelt deze keer een groter subsidiebudget beschikbaar.
Subsidie
De subsidie kan worden aangevraagd door zelfstandig ondernemers en mkb-bedrijven met maximaal vijftig medewerkers en een jaaromzet van maximaal € 10 miljoen. De subsidie bedraagt vijftig procent van de kosten voor aanschaf of implementatie van tools of maatregelen, met een maximum van €1.250 per aanvrager.
Maatregelen die voor subsidie in aanmerkingen komen, vallen in categorieën als veilige netwerktoegang, antivirussoftware, back-ups instellen en testen, risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en cyber awareness-trainingen.
Aanvragen worden verdeeld op volgorde van binnenkomst, totdat het subsidiebudget is uitgeput. De subsidie is aan te vragen via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Gerelateerd
Tijdelijke subsidie om werknemers meer uren te laten werken
Werkgevers- en werknemersorganisaties, brancheorganisaties en O&O-fondsen kunnen van 13 januari tot en met 14 februari 2025 subsidie aanvragen voor projecten om...
Kwart organisaties niet voorbereid op cyberaanval
Ongeveer een kwart van alle middelgrote en grote Nederlandse organisaties is onvoldoende voorbereid op een cyberdreiging, komt naar voren uit een onderzoek van Motivaction...
Cybersecuritybeeld: meer digitale dreiging in Nederland
De digitale dreiging voor Nederland is groot en divers. Nederland is doelwit van cyberaanvallen maar wordt ook geraakt door cyberaanvallen elders, die doorwerken...
Digitale veiligheid is voor accountants cruciaal
In een tijd waarin digitale dreigingen steeds geavanceerder worden, is cybersecurity van cruciaal belang voor accountants. Tijdens de komende Accountantsdag gaan...
EU-Rekenkamer waarschuwt voor dubbele EU-financiering projecten
Het risico dat dezelfde energie- of ontwikkelingsprojecten in de EU-landen onterecht twee keer worden gesubsidieerd met EU-geld is zo groot, dat de Europese Rekenkamer...