Nieuws

Subsidie voor cyberweerbaarheid kleine bedrijven weer beschikbaar

Op 2 september gaat de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ weer open. Micro- en kleine ondernemingen kunnen met de regeling subsidie krijgen voor de kosten van aanschaf en implementatie van één of meer cyberweerbaarheidsmaatregelen.

Dit jaar stelt het Digital Trust Center (DTC) van het ministerie van Economische Zaken een totaalbedrag van 1 miljoen euro beschikbaar, om de financiële drempel te verlagen die vooral kleine ondernemingen ervaren bij het nemen van basismaatregelen tegen cyberaanvallen.

Dat er een 'cyberweerbaarheidskloof' ontstaat tussen cyberdreigingen en de maatregelen die kleine bedrijven nemen, wordt bevestigd in de Cybersecuritymonitor van het CBS en het advies van de Cyber Security Raad.

Stimulans

Met praktische voorlichting, zelfscans en het delen van ervaringsverhalen van ondernemers die getroffen zijn door een cyberaanval, stimuleert het DTC ondernemers om de basis op orde te maken. Toch zet dat niet elke ondernemer aan tot het verbeteren van de cyberveiligheid.

Vooral een financiële stimulans maakt dat kleine bedrijven aan de slag gaan met hun cyberweerbaarheid en sneller overgaan tot aanschaf en implementatie van cyberveilige maatregelen, Dat blijkt uit een evaluatie van een pilot in 2023. Daarom heropent het DTC de subsidieregeling en stelt deze keer een groter subsidiebudget beschikbaar.

Subsidie

De subsidie kan worden aangevraagd door zelfstandig ondernemers en mkb-bedrijven met maximaal vijftig medewerkers en een jaaromzet van maximaal € 10 miljoen. De subsidie bedraagt vijftig procent van de kosten voor aanschaf of implementatie van tools of maatregelen, met een maximum van €1.250 per aanvrager.

Maatregelen die voor subsidie in aanmerkingen komen, vallen in categorieën als veilige netwerktoegang, antivirussoftware, back-ups instellen en testen, risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en cyber awareness-trainingen.

Aanvragen worden verdeeld op volgorde van binnenkomst, totdat het subsidiebudget is uitgeput. De subsidie is aan te vragen via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.