Nieuws

SEC probeerde publicatie over kleinere accountantskantoren tegen te houden

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) wordt beschuldigd van censuur, meldt de Financial Times. De toezichthouder probeerde de publicatie van een onderzoek over de PCAOB en kleinere accountantskantoren uit te stellen.

Het betreffende onderzoekspaper was gebaseerd op afgenomen interviews met medewerkers van auditkantoren door Ally Zimmerman, universitair hoofddocent aan de Florida State University, en drie andere onderzoekers. Afronding van het onderzoek gebeurde toen Zimmerman een fellowship van een jaar bij de SEC volgde, aldus de FT.

Voorrang voor grote kantoren

De publicatie is kritisch over de Amerikaanse Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB), de Amerikaanse toezichthouder op accountants, die zelf onder toezicht valt van de SEC.

Kleinere kantoren klaagden over vertragingen bij het ontvangen van feedback van de PCAOB, zo blijkt uit het onderzoek. De onderzoekers menen dat grotere accountantsorganisaties, zoals de big four, bij inspecties door de toezichthouder voorrang kregen.

Het strenge regime van de PCAOB voor oob-kantoren zou kleinere partijen uit de markt voor beursgenoteerde bedrijven drukken, aldus de publicatie. Daardoor hebben kleinere beursfondsen meer moeite met het vinden van een controlerend accountant.

Niet blij

Het paper van Zimmerman is nu pas openbaar gemaakt, na afronding van haar fellowship bij de SEC in juli, zo stelt zij tegenover de Financial Times. Volgens de auteurs was de SEC vorig jaar niet blij met de uitkomsten en werd publicatie tegengehouden, nadat het paper bij de toezichthouder was ingediend.

De SEC zelf gaf geen commentaar tegenover de Britse zakenkrant, ook omdat het document vertrouwelijke informatie zou bevatten. Zo biedt de publicatie interviews met mensen die eerder voor de PCAOB werkten en daarna naar accountantskantoren overstapten.

De PCAOB bekritiseerde het document ook, vanwege een volgens haar verkeerde voorstelling van zaken rondom procedures die kantoren moeten doorlopen om gevonden gebreken bij controles te herstellen.

Open voor dialoog

Een bestuurslid van de PCAOB gaf tegelijk aan dat die openstaat voor een dialoog over dit thema en erkende dat de toezichthouder het wellicht, onbedoeld, moeilijker maakt voor kleinere kantoren. Recent was de PCAOB weer kritisch over de kwaliteit van controles door accountantskantoren. 

Een medeauteur van de onderzoekspublicatie stelde dat zaken verschillend kunnen worden ervaren, maar vond wel dat de PCAOB meer geld en mensen mag inzetten voor de kleinere kantoren, gezien de uitkomsten van het onderzoek van Zimmerman.

De onderzoekers willen de publicatie nog indienen voor een peer review.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.