Nieuws

Rabobank verwacht antiwitwasbeleid eind dit jaar op orde te hebben

Rabobank verwacht voor het einde van het jaar klaar te zijn met het nalopen van dossiers en het op orde brengen van zijn antiwitwasbeleid. Het is onduidelijk of het concern nog te maken krijgt met een forse boete, vanwege nalatigheden bij het tegengaan van witwassen en financiering van terrorisme.

Rabobank heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd om tekortkomingen rond het tegengaan van witwassen op te lossen. Honderden medewerkers zijn aangenomen om klanten en transacties na te lopen. Eerder dit jaar meldde het FD dat de bank niettemin bleef kampen met achterstanden.

Topman Stefaan Decraene wil bij de presentatie van het halfjaarrapport echter niet van achterstanden spreken. Hij stelt dat de bank de interne deadline op eind dit jaar heeft gezet en dat het concern "op schema" ligt om die te halen. De deadline die de bank heeft gekregen van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) ligt volgens hem verder in de toekomst.

Straf

Maar er kan nog een flinke straf volgen. De Nederlandse justitie wees Rabobank anderhalf jaar terug als verdachte aan bij een onderzoek naar het tegengaan van witwassen. Dat onderzoek loopt nog. Volgens Decraene is nog geen voorziening genomen voor een mogelijke boete, omdat daarvan nog geen inschatting te maken zou zijn. Hij benadrukt dat de bank meewerkt aan het onderzoek.

Het op orde brengen van het beleid zorgt voor veel extra kosten. Het voorbije halfjaar ging het om ongeveer een half miljard euro en er waren zo'n 8.500 medewerkers mee bezig. De verwachting is dat de kosten op dit vlak en ook het aantal medewerkers dat hiermee aan de slag is, dit jaar hun hoogste punt hebben bereikt.

Branchegenoten ING en ABN Amro zijn al eerder flink bestraft voor het overtreden van de antiwitwasregels. ING trof in 2018 een schikking met het Openbaar Ministerie van 775 miljoen euro, wegens "ernstige nalatigheid". ABN Amro moest in 2021 bij een schikking een boete van 480 miljoen euro betalen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.