Nieuws

PwC mag halfjaar geen zaken doen in China door Evergrande-fiasco

De Chinese autoriteiten hebben PwC streng gestraft voor de vermeende rol van de accountant bij de ondergang van vastgoedgigant Evergrande. PwC mag zes maanden lang geen zaken doen in China.

De Chines PwC-organisatie heeft opdrachtgevers gemeld dat het kantoor naar verwachting vanaf september een bedrijfsverbod krijgt opgelegd door de Chinese autoriteiten. De ban is onderdeel van de straf voor PwC wegens tekortschietende controle bij de inmiddels failliete vastgoedontwikkelaar Evergrande. Dat meldt onder meer de Britse zakenkrant Financial Times.

Volgens de Chinese toezichthouder heeft Evergrande de eigen inkomsten met bijna tachtig miljard dollar opgeblazen in de twee jaar voordat de vastgoedgigant in 2021 zijn schulden niet meer kon betalen. Toch kreeg Evergrande in die periode van PwC een goedkeurende verklaring.

PwC blijft werken

Het verbod betekent dat PwC China de komende zes maanden geen cijfers mag goedkeuren of andere gereguleerde activiteiten uitvoeren, zo schrijft de Britse zakenkrant. Het kantoor heeft klanten tegelijk verzekerd dat het personeel tijdens de schorsing blijft doorwerken. Accountantsverklaringen over jaarverslagen van 2024 zal PwC afgeven, zodra het verbod in maart 2025 weer wordt opgeheven.

Het bedrijfsverbod van een halfjaar gaat waarschijnlijk gepaard met een boete van naar verwacht zo'n 130 miljoen euro. Het is naar het zich laat aanzien de zwaarste sanctie ooit van Chinese toezichthouders tegen een big four-organisatie. Eerder kreeg Deloitte al eens een miljoenenboete en een ban op het werken in Beijing voor een periode van drie maanden.

Ontwrichtend

De straf lijkt niet zwaar genoeg om het voortbestaan ​​van PwC Zhong Tian, ​​beter bekend als PwC China, te bedreigen, maar is volgens insiders wel "zeer ontwrichtend", aldus de FT. PwC China was in 2022 het grootste accountantskantoor van het land, met een omzet van 7,9 miljard yuan (1,1 miljard dollar).

Veel op het vasteland van China actieve, beursgenoteerde klanten mogen niet samenwerken met een accountant die in de afgelopen drie jaar door de autoriteiten is bestraft. Eerder werd al bekend dat PwC veel klanten is kwijtgeraakt aan de concurrentie, als gevolg van het Evergrande-schandaal. Het kantoor probeert ondertussen zijn grootste internationaal genoteerde klanten, zoals de Chinese internetgiganten Alibaba en Tencent, ervan te overtuigen dat het de audits over 2024 kan afronden.

Het klantenverlies van klanten en de dreigende boete hebben geleid tot ontslagen bij de vestigingen van PwC in China, om kosten te besparen. PwC China geeft tegenover de FT aan het niet gepast te vinden om commentaar te geven op "een lopende regelgevende kwestie".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.