Prijsdalingen van lithium en nikkel zitten energietransitie dwars
De prijsval van kritische metalen als lithium, kobalt en nikkel zit de wereldwijde energietransitie dwars, waarschuwt Allianz Trade. Volgens de kredietverzekeraar zorgen de prijsdalingen voor onzekerheid en schrikken ze investeerders in duurzame energie af.
Het uitstel van investeringen is slecht nieuws voor Europa, aldus Allianz Trade. Brussel wil juist op het gebied van de winning van kritische metalen een inhaalslag maken, om zo de afhankelijkheid van landen als China te verkleinen.
Lithium, kobalt en nikkel zijn essentieel voor de productie van batterijen, energieopslag, elektrische voertuigen, windturbines, zonnepanelen en andere groene technologieën. Ze zijn dan ook van groot belang voor een succesvolle energietransitie.
Paradox
Door de vele klimaatmaatregelen zouden deze metalen een goudmijn moeten zijn, maar het huidige marktbeeld is anders, stelt Johan Geeroms, risicodirecteur Benelux van Allianz Trade. "Het is een paradoxale situatie. Duidelijk is dat de vraag naar deze metalen enorm toeneemt. Wereldwijde klimaatdoelen zijn zonder kritische metalen onhaalbaar. Je verwacht daardoor een prijsopdrijvende werking. Maar we zien juist heftige dalingen."
In de afgelopen achttien maanden zijn de lithiumprijzen bijvoorbeeld met 85 procent gedaald. Belangrijke oorzaak is de forse stijging van het aanbod, dat sinds 2021 met 70 procent is toegenomen. Naast het extra aanbod speelt volgens Geeroms ook speculatie een belangrijke rol bij de prijsbewegingen.
Kartel
Net als met olie neemt volgens Allianz de afhankelijkheid van metalen toe. Dat maakt de Europese Unie kwetsbaar voor manipulatie en handelsoorlogen. Naast oliekartel OPEC dreigt een soort kartel voor deze metalen te ontstaan, waarbij landen met metalen de prijs en het aanbod bepalen.
Om de kloof aan de aanbodkant te dichten, zou Brussel allianties en partnerschappen moeten sluiten met mineraalrijke landen. Ook zou recycling hoog op de agenda moeten staan bij overheden en bedrijven.
Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) voorziet dat de vraag naar kritische metalen de komende jaren aanzienlijk zal stijgen, mogelijk zelfs verdubbelen of verdrievoudigen. Een hogere vraag en hogere prijzen zouden de mijnbouwactiviteiten moeten aanjagen. "Maar alles draait om timing. En voor veel investeerders is het nu niet het juiste moment", aldus Geeroms.
Bron: ANP
Gerelateerd
Milieudefensie stuurt ING eisen voor CO2-vermindering per sector
Milieudefensie heeft een gedetailleerde eisenlijst naar ING gestuurd, waarin per sector die de bank financiert staat aangegeven in hoeverre de uitstoot van broeikasgassen...
Grote Amerikaanse banken stappen uit groene alliantie
Net als andere grote Amerikaanse banken, is ook Morgan Stanley uit het duurzaamheidsnetwerk Net Zero Banking Alliance (NZBA) gestapt. Dit is een wereldwijde samenwerking...
'Praatplaat' moet aandacht voor duurzaamheid in publieke sector verhogen
Een recent gepresenteerde 'praatplaat' moet zorgen voor extra aandacht voor duurzaamheidsinitiatieven in de publieke sector. De totstandkoming ervan is een initiatief...
Bedrijven willen dat Wopke Hoekstra groene vraag op gang helpt
Eurocommissaris Wopke Hoekstra moet bedrijven verplichten of in ieder geval stimuleren groene producten te kopen. Dat bepleit een brede coalitie van bedrijven en...
Vitamine A: Barbara Baarsma over duurzaamheid en accountants
In de 56ste editie van Vitamine A, de podcast voor accountants, spreekt host Sven Budding met PwC-hoofdeconoom Barbara Baarsma over duurzaamheid en de bijdrage daaraan...