Nieuws

'Ook Nederland moet toetsing van duurzaamheidsinformatie alleen neerleggen bij accountants'

Ondanks pleidooien voor de inzet van ook andere assurance providers bij het toetsen van duurzaamheidsrapportages, moet Nederland die taak exclusief bij de accountant beleggen. Robin Litjens en Edwin van Haare van Newtone pleiten in het FD voor het door Nederland volgen van de koers van vrijwel alle EU-lidstaten.

Momenteel ligt een wetsvoorstel hierover bij de Raad van State voor advies. Volgens dat wetsvoorstel kiest ook Nederland ervoor om alleen accountants te vragen om duurzaamheidsinformatie te toetsen, die voortkomt uit de nieuwe Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD.

In een eerdere opiniebijdrage in het FD pleit emeritus hoogleraar Ruud Vergoossen echter voor inzet van ook andere assurance-providers dan alleen accountants. Die hebben het immers al druk genoeg, zeker gezien het tekort aan mensen. Bovendien laten accountants volgens hem steken vallen bij de toetsing van bestuursverslagen.

Drie hogeschool-docenten zien dat in een reactie op het betoog van Vergoossen anders. Zij benadrukken het belang van goede integratie van het duurzaamheidsverslag en het financiële jaarverslag en daarmee ook van de controle van dat gecombineerde verslag door de accountant.

Hogere kwaliteit

Volgens Litjens en Van Haare, respectievelijk hoofd bureau vaktechniek en partner ESG bij Newtone, zijn er meer argumenten om de toetsing van duurzaamheidsinformatie exclusief aan accountants toe te bedelen. "Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat accountants een hogere kwaliteit leveren bij het beoordelen van duurzaamheidsverslagen tegen lagere kosten dan andere assurance-providers", stellen zij, "zelfs wanneer verschillende accountants respectievelijk het duurzaamheidsverslag en het financieel jaarverslag controleren".

Ook vanuit het oogpunt van kosten is het gunstiger als de accountant beide verslagen beoordeelt, “door de synergievoordelen die ontstaan wanneer accountants bij het verifiëren van duurzaamheidsinformatie ook implicaties voor de financiële rapportage kunnen identificeren en vice versa”.

Europa volgen

De twee auteurs beroepen zich in het FD op eigen onderzoek, waaruit blijkt dat "bijna alle EU-lidstaten" de toetsing van duurzaamheidsinformatie "exclusief" bij de accountant willen beleggen. "Nederland moet daarom zorgvuldig afwegen of een uitzonderingspositie in lijn is met de strategische doelen van de Nederlandse economie en de Europese harmonisatie-inspanningen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.