Nieuws

Ook accountant komt aan bod in Trouw-reeks over tuchtrecht

Een accountant moet zich voor de tuchtrechter verantwoorden, na een klacht van een vrouw die hij hielp bij de afwikkeling van een echtscheiding. Het verhaal hierover is onderdeel van een reeks artikelen in Trouw over tuchtrecht in Nederland.

De krant schrijft over een accountant die is aangesteld als 'bindend adviseur' in een echtscheidingszaak. De accountant moest de waarde bepalen van het gemeenschappelijk vermogen van de klaagster en haar ex-man en daarvan een verdeling maken.

Hoog risico

Tijdens de tuchtzaak bij de Accountantskamer in Zwolle erkent de accountant dat de zaak "een hoog risicoprofiel" had, omdat al twee andere deskundigen zich eerder hadden teruggetrokken. Toch accepteerde hij de opdracht, want "als ik het niet doe, wie moet het dan doen?"

Nog voor de afronding van zijn rapport met bevindingen diende de vrouw van het scheidende echtpaar meerdere tuchtklachten tegen hem in, aldus Trouw. De tuchtrechter is niet gevoelig voor haar ongefundeerde betoog, waardoor de klacht uiteindelijk als ongegrond wordt afgewezen.

Reeks

Het verhaal is het achtste deel in een reeks zomerartikelen in Trouw over de werking van het tuchtrecht in Nederland. In de reeks kwamen eerder onder meer notarissen, gerechtsdeurwaarders en taxateurs aan bod.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.