Nieuws

Ondernemers voor het eerst in twee jaar positiever over winst

Ondernemers in Nederland zagen hun winstgevendheid in het afgelopen kwartaal voor het eerst in ruim twee jaar verbeteren. Maar er zijn wel grote verschillen tussen branches. De winstgevendheid van ondernemers die auto's verhandelen of repareren is juist hard achteruitgegaan, terwijl zij een paar maanden eerder nog een verbetering zagen.

De winstgevendheid van ondernemers in de autohandel en -reparatie kwam in het begin van het derde kwartaal uit op een min van ruim 8 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het begin van het tweede kwartaal was dit nog een plus van bijna 9 procent. Waar de daling vandaan komt, kan CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen niet met zekerheid zeggen. Wel ziet hij dezelfde afname van hun omzet. Ook geven de meeste ondernemers in deze sector volgens hem aan dat het personeelstekort de belangrijkste belemmering is in hun bedrijfsvoering.

Bouwnijverheid positiefst

Over alle bedrijfstakken is de mate van het rendement van ondernemers in juli iets verbeterd, met een plus van bijna 2 procent. Dat is een stuk positiever dan in april, toen er nog een min werd genoteerd. In de bouwnijverheid zijn ondernemers volgens het CBS het positiefst.

De meeste ondernemers (bijna 65 procent) hebben in de eerste helft van dit jaar winst gemaakt, aldus het statistiekbureau. Ruim 11 procent leed verlies. Dit gebeurde het vaakst in de cultuur, sport en recreatie, en de horeca.

Verder laat het CBS weten dat het ondernemersvertrouwen in het begin van het derde kwartaal is gestegen, maar nog steeds negatief is. De stand staat nu op min 3,4, vergeleken met min 6 in het begin van het tweede kwartaal. Ondernemers in de landbouw, bosbouw en visserij zijn het negatiefst gestemd. Mensen met een bedrijf in de delfstoffenwinning, het vervoer en opslag en de informatie en communicatie zijn het positiefst.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.