Nieuws

Olympisch goud levert Nederlandse sporter dertig mille op

Olympische sporters van TeamNL die tijdens de Spelen in Parijs een gouden medaille weten te behalen, krijgen van sportbond NOC*NSF een financiële beloning van €30.000. Het zilver is goed voor 22.500 euro, brons levert een sporter vijftien mille op.

Dat blijkt uit recente berichtgeving van Quote, gebaseerd op een internationale vergelijking van prijzengelden door USA Today. Een stevig extraatje komt er deze Spelen wel van de wereldwijde atletiekbond World Athletics, die winnaars van het goud op de atletiekonderdelen (en alleen die) beloont met een premie van €46.000.

Bij teamprestaties, zoals het recente goud van de estafetteploeg, wordt door NOC*NSF een andere formule gehanteerd. Daarbij gaat de sportbond wel uit van minimumbedragen: elf mille minstens voor goud, acht mille voor zilver en vijf mille voor brons.

Zuiniger

Het prijzengeld van NOC*NSF is gelijk aan dat van de Olympische Spelen in Tokio drie jaar geleden. De stevige inflatie van de afgelopen jaren wordt dus niet gecompenseerd door de sportbond.

Bovendien wordt door de NOC*NSF in Parijs alleen de beste prestatie beloond met prijzengeld, terwijl in Tokio nog werd betaald voor iedere behaalde medaille. Zo kon hardloopster Sifan Hassan daar met twee keer goud en eenmaal brons nog respectievelijk €30.000, €20.000 en €5000 incasseren. “Zo’n grote graai in de prijzenpot door Neerlands beste atleten staat de sportbond dit keer niet meer toe”, aldus Quote.

Lager dan gemiddeld

NOC*NSF heeft in totaal voor zowel de Olympische Spelen als de Paralympische Spelen €1,3 miljoen aan prijzengeld begroot. Nederland zit, net als de VS, internationaal aan de lage kant, blijkt uit de vergelijking van USA Today.

Uit een navraag bij veertig olympische comités kwam een gemiddelde beloning van 95.000 dollar voor goud, 55.000 voor zilver en 39.000 voor brons.

Flinke kans dus dat een Nederlandse winnaar van Olympisch goud financieel wordt ingehaald door de winnaar van het brons uit een ander land. Over het prijzengeld moet bovendien nog belasting worden betaald.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.