Nieuws

Nederlandse industrie raakt achterop door hogere netwerkkosten

De oplopende kosten voor het stroomnetwerk dreigen de Nederlandse industrie op steeds grotere achterstand te zetten ten opzichte van buurlanden. De netwerkkosten moeten anders worden gefinancierd om verdere negatieve effecten op de energietransitie en de concurrentiepositie van de Nederlandse industrie te voorkomen.

Daarvoor waarschuwt VNO-NCW op basis van een nieuw rapport van onderzoeksbureau Aurora.

De nieuwe studie, die in opdracht van de energie-intensieve bedrijven Tata Steel, Shell, Nyrstar, BP, Sabic en Chemelot is uitgevoerd, toont aan dat de nettarieven in Duitsland, België en Frankrijk vaak meer dan 80 procent lager zijn dan in Nederland voor grote stroomafnemers uit de industrie. VNO-NCW wees hier eerder ook al op. De grote kostenverschillen zijn volgens de ondernemersorganisatie extra zorgwekkend omdat het verschil in energiekosten tussen Europa en de Verenigde Staten en Azië sowieso al zorgwekkend groot blijft komende decennia.

Vertegenwoordigers van de betrokken bedrijven en Aurora hebben het rapport aangeboden aan minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei. In een begeleidende brief vragen de bedrijven de minister zowel voor de korte als voor de lange termijn maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat Nederland in de pas blijft lopen met andere landen in Europa.

Gelijk speelveld

De coalitiepartijen streven naar een gelijk speelveld voor de industrie. Aurora's studie laat zien dat de Nederlandse energie-intensieve industrie in 2024 veel meer kwijt is aan nettarieven en dat zonder ingrijpen de concurrentiepositie verder zal verslechteren richting 2045. Om de nettarieven voor grootverbruikers op een vergelijkbaar niveau te krijgen als in buurlanden, is op dit moment jaarlijks meer dan 300 miljoen euro nodig, wat groeit naar meer dan 500 miljoen euro in 2030.

Volgens de ondernemingsorganisatie moet de Nederlandse politiek op korte termijn kijken naar mogelijkheden die andere landen wel gebruiken. Zo dient de zogeheten IKC-regeling verder te worden verlengd. Die subsidieregeling voor bedrijven met hoge elektriciteitskosten geldt nu slechts voor een jaar. Daarnaast is het zaak om de investeringen in het elektriciteitsnet, net als voor wegen en spoorwegen, collectief te financieren, omdat dit zichzelf terugverdient en heel Nederland ten goede komt.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.