Nederlandse economie groeit in tweede kwartaal en ontloopt recessie
De Nederlandse economie groeide in het tweede kwartaal met 1,0 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Daarmee ontloopt ons land een recessie, waarvan sprake is bij twee opeenvolgende kwartalen van krimp. In de eerste drie maanden van dit jaar kromp de economie onverwacht met 0,3 procent.
Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), op basis van een voorlopige raming. De stijging van het bruto binnenlands product (bbp) schrijft het CBS vooral toe aan de toegenomen export van goederen ten opzichte van het eerste kwartaal. Zo gingen er onder andere meer chemische producten, voedings- en genotmiddelen en machines vanuit Nederland de landsgrenzen over.
Een en ander hangt volgens het statistiekbureau samen met de groei van de industrie, die in het eerste kwartaal nog kromp. De stijging van de export van goederen en diensten (plus 1,3 procent) was bovendien sterker dan die van de import (plus 0,4 procent). Het handelsoverschot dat daardoor ontstond, had de meest positieve impact op de economische groei, stelt het CBS.
Spiegelbeeld
De nieuwe economische cijfers zijn in veel opzichten "het spiegelbeeld" van die over het eerste kwartaal, aldus hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS. "Vooral die over de industrie, die in het eerste kwartaal kromp met 3,3 procent en nu is gegroeid met 3,3 procent. Daarmee komt voorlopig een einde aan de moeizame periode die de industrie in Nederland achter de rug heeft."
De grote krimp in het eerste kwartaal werd onder meer veroorzaakt door enkele grote bedrijven, wat een negatieve impact had op de export en daarmee op de economie. De economische groei in het tweede kwartaal daarentegen, is volgens Van Mulligen breedgedragen. Zo groeiden naast de industrie ook andere bedrijfstakken, zoals de zakelijke dienstverlening, handel, overheid en cultuur, sport en recreatie.
Nederland doet het goed
Het statistiekbureau meldt verder dat Nederland positief opvalt in vergelijking met belangrijke handelspartners. Zo groeiden de economieën van België en Frankrijk met respectievelijk 0,2 procent en 0,3 procent. Het bbp van Duitsland, Nederlands belangrijkste handelspartner, kromp daarentegen met 0,1 procent. De economie van de gehele Europese Unie groeide in het tweede kwartaal met 0,3 procent in vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar.
De Nederlandse groei is ook sterker dan verwacht: kenners die zijn geraadpleegd door financieel persbureau Bloomberg rekenden in doorsnee op een plus van 0,2 procent.
Minister: 'toekomst staat onder druk'
Dat de Nederlandse economie in het afgelopen kwartaal is gegroeid is goed nieuws, maar onze toekomstige welvaart staat wel onder druk, stelt minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken) in reactie op de cijfers van het CBS. "Het lijkt alsof we ons nu geen zorgen hoeven te maken over de economie."
De minister wijst erop dat de groei kan worden belemmerd door vergrijzing en een gebrek aan personeel, huizen en ruimte op het stroomnet. Volgens Beljaarts moet er meer worden ingezet op productiviteitsgroei, waarbij ondernemers en bedrijven cruciaal zijn. Dat betekent: "Meer doen met dezelfde hoeveelheid mensen. In 2023 daalde de arbeidsproductiviteit met 1,3 procent vergeleken met 2022", aldus de minister.
'Bedrijven koesteren'
Ook geeft hij aan dat ondernemers niet steeds met nieuwe regels belast moeten worden. "Ze moeten kunnen rekenen op een voorspelbare overheid, die niet steeds de belasting verhoogt als gaten gedicht moeten worden. Mijn inzet is dus om de lasten voor het bedrijfsleven niet almaar verder te laten oplopen. We moeten bedrijven koesteren en niet wegpesten", stelt Beljaarts.
Bedrijven moeten volgens hem beter worden gewaardeerd. "Zij betalen werknemers iedere maand loon en zorgen daarmee voor veel mensen voor bestaanszekerheid. Ook pakken ze een belangrijke maatschappelijke rol: van sponsoring van de sportclub tot de kerstverlichting in de winkelstraat."
Bron: ANP/CBS
Gerelateerd
Economen over 2025: 'Spoor bedrijven aan tot robotisering en AI'
Hoe staat het ervoor met de Nederlandse economie en het ondernemingsklimaat? En hoe moet de accountant zich in dit speelveld bewegen? PwC-hoofdeconoom Barbara Baarsma,...
Euro gedaald tot laagste niveau in meer dan twee jaar
De euro is 2 januari gedaald naar het laagste niveau ten opzichte van de dollar in meer dan twee jaar. Dat gebeurde tegen de achtergrond van zorgen over de Europese...
Consumenten opnieuw negatiever in december
Het consumentenvertrouwen is in december verder afgenomen ten opzichte van een maand eerder. Mensen waren deze maand negatiever over het economische klimaat dan...
VNO-NCW-voorzitter pleit voor verplicht aankopen Europese producten
Ingrid Thijssen, de voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW doet, naar eigen zeggen met tegenzin, een oproep om het kopen van producten van Europese makelij...
Economie groeit vooral dankzij consument, verwacht Rabobank
Nederlandse consumenten geven de komende twee jaar meer uit en dat draagt sterk bij aan de economische groei. Mede daardoor groeit de Nederlandse economie in 2025...