Nieuws

Nederlandse bedrijven blijven inclusief, anders dan in de VS

VNO-NCW verwacht niet dat Nederlandse bedrijven hun initiatieven op het gebied van diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit zullen staken, zoals momenteel gebeurt in de Verenigde Staten.

"Deze ontwikkeling herkennen wij niet in Nederland. Bedrijven zijn hier breed bezig met diversiteit en inclusiviteit en werken hier ook actief aan", stelt een woordvoerder van de werkgeversorganisatie.

Volgens VNO-NCW plegen veel bedrijven in Nederland inspanningen op het gebied van bijvoorbeeld gendergelijkheid. "Daarbij maken bedrijven actieplannen voor meer vrouwen in de top en de subtop van bedrijven. Ook zien we dat veel bedrijven en ook cao's aandacht hebben voor inclusiviteit en diversiteit, bijvoorbeeld met flexibiliteit in religieuze feestdagen", aldus de zegsman van de werkgeversorganisatie. "Een sociaal en inclusief Nederland is ook een van de pijlers van onze visie 'Naar een sterker NL'."

Recent bleek echter uit onderzoek van Berenschot dat diversiteit en inclusie bij hr-professionals niet in de top tien van belangrijkste beleidsthema's staan. Bijna de helft van de werkgevers stuurt er volgens dat onderzoek niet actief op. 

Woke-beleid

In de VS is een aantal grote bedrijven recent gestopt met verschillende initiatieven op het gebied van diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit. Dit gebeurde na kritiek van activisten op bedrijven die dit woke-beleid promoten. Het gaat onder andere om de Amerikaanse doe-het-zelfketen Lowe's, whiskymaker Brown-Forman, bekend van het merk Jack Daniel's, motorfabrikant Harley Davidson en de maker van landbouwmachines Deere.

Zo nemen Lowe's en Harley niet langer deel aan een jaarlijkse beoordeling voor lhbti-acceptatie door belangenorganisatie Human Rights Campaign. Ook autoconcern Ford stopt met deelname aan deze ranglijst en met de sponsoring van bepaalde evenementen. "We zijn ons ervan bewust dat onze werknemers en klanten er een breed scala aan overtuigingen op na houden", schrijft Ford-topman Jim Farley in een e-mail aan personeel.

De bedrijven gaan ook verschillende werknemersgroepen die diverse medewerkers vertegenwoordigen, bijvoorbeeld op grond van afkomst, samenvoegen in één overkoepelende organisatie.

Neutraliteit en gezond verstand

De bedrijven schroefden hun beleid op dit vlak terug, na een campagne van de bekende activist Robby Starbuck tegen woke-bedrijven. De terugtrekking maakt deel uit van een bredere tegenreactie in het bedrijfsleven, waardoor bedrijven hun programma's van de afgelopen jaren heroverwegen.

"Het is tijd om van deze beleidsregels af te stappen en weer neutraliteit en gezond verstand terug te brengen in het bedrijfsleven", zei activist Starbuck eerder.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.