Nieuws

Nederland opnieuw derde op lijst grootste exporteurs van EU

Nederland was afgelopen jaar net als in 2022 de op twee na grootste exporteur van goederen en diensten van de landen van de Europese Unie (EU). Alleen Duitsland en Frankrijk exporteerden vorig jaar meer. Italië staat op de vierde plaats, gevolgd door Ierland. Daarmee is de top 5 hetzelfde als een jaar eerder.

Wanneer alleen wordt gekeken naar goederen staat Nederland na Duitsland op de tweede plaats als grootste goederenexporteur van de EU, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De export van goederen heeft een relatief groot aandeel in de totale export van Nederland, maar het aandeel van de export van diensten neemt wel toe.

Diensten

De export van diensten groeide van bijna 15 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2000 tot ruim 25 procent van het bbp in 2023. In andere landen nam het aandeel van de dienstenexport ook toe. Zo verdubbelde het EU-gemiddelde bijna, van ruim 8 procent in 2000 tot 16 procent in 2023. De export van goederen bedroeg ruim 63 procent van het Nederlandse bbp in 2023.

Bbp

In 2023 hadden zakelijke diensten en chemische en farmaceutische producten het grootste aandeel in de Nederlandse export. Daarnaast exporteerde Nederland veel voedings- en genotmiddelen, machines en elektrische apparatuur. Nederland exporteert ook meer dan het importeert. Dit betekent dat de internationale handel positief bijdraagt aan het bbp, de maatstaf voor economische groei. Aangezien Nederland relatief veel exporteert, is de export ten opzichte van het bbp ook hoog vergeleken met het gemiddelde van de EU. De totale export bedroeg vorig jaar bijna 89 procent van het bbp. In de hele EU was de export goed voor 53 procent van het bbp in 2023.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.