Nieuws

NBA legt 'dialoogpaper' over VOR ter consultatie voor

Beursgenoteerde vennootschappen nemen vanaf januari 2025 de Verklaring Omtrent Risicobeheersing (VOR) op in het bestuursverslag. De NBA legt een 'dialoogpaper' ter consultatie voor, over de impact van de VOR voor accountants.

Eind december 2023 hebben de betrokken partijen en de NBA in de werkgroep Van Manen overeenstemming bereikt over een voorstel voor de Verklaring Omtrent Risicobeheersing (VOR). Die verklaring kan worden opgenomen in de Nederlandse Corporate Governance Code.

Met de VOR komt het onderwerp risicobeheersing en de verantwoording daarover hoger op de agenda van het ondernemingsbestuur en wordt de verantwoordingsketen versterkt.

Dialoogpaper

De NBA wil (externe) accountants duidelijkheid geven over wat de VOR betekent voor hun rol en werkzaamheden. Daarom wordt NBA-handreiking 1109 'Accountant en corporate governance informatie' herzien.

In de context van die herziening is de dialoogpaper 'Verklaring Omtrent Risicobeheersing (VOR); De impact van de VOR vanuit het externe accountantsperspectief' opgesteld. De NBA legt dit document ter consultatie voor. De dialoogpaper is tot stand gekomen op initiatief van de Stuurgroep Publiek Belang. 

Consultatie

Met de consultatie wil de NBA input verzamelen voor de herziening van NBA-handreiking 1109. De dialoogpaper is ook besproken tijdens een rondetafelgesprek met stakeholders en in het Stakeholdersforum.

De consultatietermijn loopt van 1 augustus tot en met 16 september 2024. Consultatiereacties kunnen worden gestuurd aan consultaties@nba.nl. Reacties worden, mits met toestemming van de indiener, gepubliceerd op de website van de NBA.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.