Nat voorjaar leidt opnieuw tot lagere voedselproductie
Nederland produceert ook dit jaar minder voedsel dan een jaar eerder. Met name aardappel- en groenteboeren kampen met de gevolgen van een "extreem nat voorjaar".
Dat meldt ING in een naar beneden bijgestelde verwachting voor 2024. Pluspunt is de toename van de verwerking van cacao in ons land, ondanks grote wereldwijde schaarste. Voor onder meer chocolade moeten consumenten wel flink meer betalen.
De Nederlandse voedselproductie nam in 2023 en 2022 ook al af. Pas afgelopen juni kwam er een einde aan de aanhoudende periode van krimp, die veertien maanden duurde. Dat is volgens ING ongebruikelijk lang.
"In de eerste helft van 2024 hinderde de druk op het aanbod van grondstoffen een aantal subsectoren. Zo werden er 5 procent minder aardappels verwerkt en hebben conservenfabrikanten moeite om aan voldoende kwalitatief goede groenten te komen door het extreem natte voorjaar. Verder lag de melkaanvoer in de zuivelindustrie ruim 1,5 procent lager dan een jaar eerder", stelt ING in het nieuwe rapport.
Herstel
In de rest van dit jaar treedt herstel op, geholpen doordat huishoudens meer te besteden krijgen. Maar met name de problemen bij aardappel- en suikerbietboeren zitten de industrie nog dwars. Daarom rekent ING nu op een verwachte krimp van 1 procent dit jaar. Vorig jaar was die min nog 1,8 procent.
De grote prijsstijgingen in de voedingssector zijn volgens de bank duidelijk afgelopen na jaren van hoge inflatie. Vooral hogere lonen zorgen er nu voor dat voedsel toch nog licht duurder wordt.
Personeelstekorten vormen voor voedingsproducenten nog steeds de grootste zorg, waardoor een deel ervoor kiest over te schakelen op robots. Op dat gebied staat Nederland in de kopgroep van Europa, aldus ING.
Bron: ANP/ING
Gerelateerd
EU-Rekenkamer: natuur ondermijnd door coulant landbouwbeleid
De Europese klimaat- en natuurdoelen worden misschien niet gehaald door de vrijheid die de EU-landen hebben gekregen om het Europese landbouwbeleid om te zetten...
Veel subsidie-ontvangende melkveehouders zijn relatief weinig duurzaam
Ruim veertig procent van de melkveehouders die in de duurzaamste 'gouden' categorie van een subsidieregeling zitten, zijn relatief weinig duurzaam. Dat blijkt uit...
Europese Commissie keurt staatssteun goed voor boeren die stoppen
Meer veehouderijen kunnen rechtmatig worden gecompenseerd als zij vrijwillig hun bedrijf definitief stoppen. De Europese Commissie heeft de wijzigingen goedgekeurd...
EU-landen stemmen in met soepelere regels voor boeren
De EU-landen steunen de versoepeling van Europese klimaat- en milieuregels voor boeren. Als het Europees Parlement ook instemt, kunnen de mildere voorschriften in...
Boeren krijgen meer duurzaamheidssubsidie na afspraak met Brussel
Boeren die zich vorig jaar hebben ingeschreven voor de ecoregeling GLB (Gemeenschappelijk Landbouwbeleid) krijgen het geld waarop ze hebben gehoopt.