Nieuws

Nat voorjaar leidt opnieuw tot lagere voedselproductie

Nederland produceert ook dit jaar minder voedsel dan een jaar eerder. Met name aardappel- en groenteboeren kampen met de gevolgen van een "extreem nat voorjaar".

Dat meldt ING in een naar beneden bijgestelde verwachting voor 2024. Pluspunt is de toename van de verwerking van cacao in ons land, ondanks grote wereldwijde schaarste. Voor onder meer chocolade moeten consumenten wel flink meer betalen.

De Nederlandse voedselproductie nam in 2023 en 2022 ook al af. Pas afgelopen juni kwam er een einde aan de aanhoudende periode van krimp, die veertien maanden duurde. Dat is volgens ING ongebruikelijk lang.

"In de eerste helft van 2024 hinderde de druk op het aanbod van grondstoffen een aantal subsectoren. Zo werden er 5 procent minder aardappels verwerkt en hebben conservenfabrikanten moeite om aan voldoende kwalitatief goede groenten te komen door het extreem natte voorjaar. Verder lag de melkaanvoer in de zuivelindustrie ruim 1,5 procent lager dan een jaar eerder", stelt ING in het nieuwe rapport.

Herstel

In de rest van dit jaar treedt herstel op, geholpen doordat huishoudens meer te besteden krijgen. Maar met name de problemen bij aardappel- en suikerbietboeren zitten de industrie nog dwars. Daarom rekent ING nu op een verwachte krimp van 1 procent dit jaar. Vorig jaar was die min nog 1,8 procent.

De grote prijsstijgingen in de voedingssector zijn volgens de bank duidelijk afgelopen na jaren van hoge inflatie. Vooral hogere lonen zorgen er nu voor dat voedsel toch nog licht duurder wordt.

Personeelstekorten vormen voor voedingsproducenten nog steeds de grootste zorg, waardoor een deel ervoor kiest over te schakelen op robots. Op dat gebied staat Nederland in de kopgroep van Europa, aldus ING.

Bron: ANP/ING

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.