Nieuws

MKB-Nederland pleit voor minder regeldruk

Regeldruk vormt al jaren het grootste knelpunt voor ondernemers. De veelheid aan regels en nationale ‘koppen’ op Europese regelgeving remmen het ondernemerschap en schaden de concurrentiepositie van Nederland.

Dat benadrukt MKB-Nederland bij de presentatie van de handreiking 'Beter Geregeld'. In de uitgave dragen ondernemers zelf concrete oplossingen aan voor het verminderen van regeldruk. Het rapport werd op 27 augustus door MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof overhandigd aan minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken.

Volgens Vonhof zien ondernemers de regeldrukkosten en rapportageverplichtingen de laatste jaren "explosief" toenemen. "Ze besteden steeds meer tijd en geld om te bewijzen dat ze aan de regels voldoen. Dat kan zo niet langer", aldus de mkb-voorman. "Handhaaf regels en pak excessen aan, maar ga daarbij uit van vertrouwen in plaats van wantrouwen." Dan kan "flink het mes in het aantal regels", stelt hij.

De nieuwe handreiking biedt concrete voorstellen om de regeldruk aan te pakken. Volgens Vonhof wil het nieuwe kabinet daar ook echt werk van maken.

Nederland uit de pas

De handreiking bevat voorbeelden op het gebied van doorgeslagen regeldruk, waar ondernemers dagelijks tegenaan lopen. Nederland is bijvoorbeeld het enige land in Europa waar ondernemers verplicht externe toetsing moeten inhuren voor de risico-inventarisatie & evaluatie, waarbij dat ook nog eens door drie verschillende deskundigen moet worden getoetst. Dat betekent een extra kostenpost van 500 miljoen euro voor ondernemers, stelt MKB-Nederland.

Ook het toezicht in Nederland zet ondernemers onnodig op achterstand, meent de belangenorganisatie. Zo moeten Nederlandse importeurs van groente- en fruit hun geïmporteerde producten verplicht laten testen bij één nationaal laboratorium, terwijl Belgische collega's kunnen kiezen uit verschillende commerciële laboratoria met lagere tarieven. Hierdoor liggen de kosten in Nederland drie tot vijfmaal hoger en dreigen importstromen te worden verlegd van Rotterdam naar Antwerpen.

Meetbare reductiedoelstellingen

De meest effectieve methode voor het aanpakken van regeldruk is het stellen van meetbare reductiedoelstellingen, aldus de handreiking. Voor het gehele bedrijfsleven zou een nullijn moeten gelden: bij elke nieuwe regel moet er ook een regel verdwijnen.

Voor individuele sectoren is het MKB-Indicatorprogramma volgens de belangenorganisatie een succesvolle methode gebleken om regeldruk in kaart te brengen. Het programma, dat vijf vergelijkbare bedrijven binnen een sector doorlicht, is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van EZ, MKB-Nederland en enkele branches.

ATR-adviezen

MKB-Nederland is ook bezorgd over de slechte opvolging van adviezen van het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR). Dat adviesorgaan is in het leven geroepen om politiek en overheid te adviseren over regeldrukeffecten van voorgenomen wet- en regelgeving.

Hoewel meer dan de helft van adviezen negatief is, gaat het merendeel van de nieuwe wet- en regelgeving toch gewoon door. Voor het verminderen van regeldruk is het essentieel dat het ATR een groter mandaat krijgt, dat de adviezen worden opgevolgd en dat er veel scherper getoetst wordt op regeldruk in de beginfase, aldus MKB-Nederland.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.