Nieuws

Minder groei ICT-sector, AI-investeringen beloven beterschap

De ICT-sector in Nederland groeit dit jaar met 1 procent, verwachten onderzoekers van ING. Dat is minder dan in voorgaande jaren. De bank ziet wel dat de sector flink investeert in nieuwe softwaretoepassingen en kunstmatige intelligentie (AI). Die investeringen moeten leiden tot een sterkere groei volgend jaar en de jaren daarna.

Vorig jaar groeide de sector nog met 3,5 procent. Dat de groei nu lager is, komt volgens ING door een versnelling die heeft plaatsgevonden tijdens de coronacrisis.

De vraag naar digitale producten en diensten is na die tijd afgenomen, merken IT-dienstverleners. Ook het aantal gewerkte uren is gedaald en ondernemers in de sector kampen met een tekort aan arbeidskrachten. 44 procent van de ondernemers geeft aan dat het gebrek aan mensen de belangrijkste belemmering vormt voor meer groei.

Vraagtekort

Tegelijk neemt het percentage bedrijven dat vraagtekort ondervindt gestaag toe, sinds begin vorig jaar. In het eerste kwartaal van 2023 vond 15 procent van de IT-ondernemers vraagtekort de belangrijkste belemmering voor meer groei, nu is dat zo’n 25 procent. Een teken dat 2024 een minder goed jaar wordt voor de Nederlandse ICT-sector, menen de onderzoekers van ING.  

AI

Tegelijkertijd investeert de ICT-sector flink in toepassingen op het gebied van AI. Voor dit jaar sorteren deze investeringen nog geen effect, maar de onderzoekers verwachten dat softwarebedrijven en IT-dienstverleners daar vanaf 2025 van gaan profiteren. "Zoals we eerder voorspelden is 2024 voor generatieve AI op de werkplek een opstartjaar, maar we verwachten dat het volgend jaar tot meer groei zal leiden", aldus ING.

Ondernemersvertrouwen

Bovendien is het ondernemersvertrouwen in de sector nog hoog. 85 procent van de ondernemers verwacht dat de winstgevendheid gaat stijgen of gelijk blijft. Verder denken bijna negen op de tien ondernemers dat hun investeringen dit jaar gelijk kunnen blijven of verhoogd kunnen worden.

Bron: ANP/ING

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.