Nieuws

Minder auto's op kenteken gezet, aantal stekkerauto's groeit wel

De verkoop van nieuwe personenauto's in Nederland is in juli met 6,2 procent gedaald vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Wel kozen meer mensen voor een elektrische auto.

Dat melden brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging. Vorige maand werden 26.836 nieuwe personenauto's op kenteken gezet. Daarvan waren er 8.207 elektrisch, een toename van 8,9 procent in vergelijking met vorig jaar.

Daarmee lijken de trends op de automarkt in juli in lijn met die van de eerste zes maanden van dit jaar. In het eerste halfjaar werden vooral minder nieuwe benzineauto's verkocht en namen hybride en volledig elektrische auto's steeds meer marktaandeel over, meldden de brancheclubs eerder.

Marktaandeel

Het marktaandeel hybride auto's was vorige maand 47,1 procent, het aandeel volledig elektrisch 30,6 procent. Benzineauto's besloegen nog iets meer dan 20 procent van het marktaandeel.

Het elektrische model dat in juli het vaakst werd geregistreerd was de Volvo EX30, goed voor een marktaandeel van bijna 12 procent. Ook de Tesla Model Y was populair, met een marktaandeel van 10 procent.

Eind juni bestond het totale Nederlandse wagenpark uit meer dan 9,5 miljoen auto's. Daarvan waren er nog geen 520.000 elektrisch, wat neerkomt op 5,5 procent. Wereldwijd worstelen veel autofabrikanten met teruglopende verkopen van elektrische auto's. Mercedes schroefde bijvoorbeeld zijn elektrificatieplannen terug, om weer meer te investeren in voertuigen met verbrandingsmotoren.

Tweedehands markt

Uit recent Duits onderzoek kwam ook naar voren dat veel autodealers in Duitsland huiverig zijn om elektrische auto's in te ruilen, omdat ze er moeilijk van afkomen. BOVAG herkent dit beeld niet. "In het eerste halfjaar deden elektrische auto's het veel beter dan auto's met een verbrandingsmotor. Gebruikt zit zelfs vele tientallen procenten in de plus", stelt een woordvoerder. "Het zou best kunnen zijn dat de prijs wat onder druk staat", voegde hij eraan toe.

In een rapport van BOVAG staat dat "er wel iets aan de hand is" op de markt van tweedehands elektrische auto's. "Dit jaar zijn er voor het eerst meer gebruikte elektrische auto's geëxporteerd dan geïmporteerd. Mede door de snelle versobering van het stimuleringsbeleid vanuit het Rijk en de onzekerheid over de belasting op elektrische auto's in de toekomst, kon de branche niet alle auto's kwijt op de eigen tweedehands automarkt."

Bron: ANP/BOVAG

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.