Nieuws

Miljoenenboete en schadeclaim voor mijnbouwbedrijf Glencore wegens omkoping

Mijnbouwbedrijf Glencore moet in Zwitserland een miljoenenboete en een schadeclaim betalen voor omkoping.

Het bedrijf heeft volgens de Zwitserse autoriteiten niet genoeg gedaan om omkoping te voorkomen toen het mijnbouwlicenties kreeg in kobalt- en kopermijnen in de Democratische Republiek Congo. Daarbij zou Glencore ook een hooggeplaatste ambtenaar in dat land hebben omgekocht.

In Nederland liep ook een onderzoek naar het Zwitserse bedrijf, maar dat is gestopt omdat Glencore in eigen land wordt gestraft, meldt het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM). "De strafbeschikking in Zwitserland maakt dat het voor Nederland niet meer aan de orde is Glencore te dagvaarden", aldus het OM.

Omdat Glencore een Zwitserse onderneming is, heeft volgens beide landen strafrechtelijke afdoening in Zwitserland de voorkeur. Het onderzoek van het OM naar de medeverdachten gaat wel door.

Boete

Glencore moet twee miljoen Zwitserse frank betalen (omgerekend ruim 2,1 miljoen euro). Bovenop de boete komt een schadeclaim van 150 miljoen dollar (zo'n 137 miljoen euro).

Glencore is naar eigen "verheugd" dat de onderzoeken rond "zaken uit het verleden die zich meer dan dertien jaar geleden hebben voorgedaan" nu zijn afgerond. Dat stelt voorzitter Kalidas Madhavpeddi tegenover persbureau Bloomberg.

Bron: ANP/OM

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.