Nieuws

Miljarden aan contant geld naar Rusland, ondanks sancties

Miljarden aan dollar- en eurobiljetten bereiken Rusland nog steeds, ondanks de westerse sancties tegen het land. Sinds de Verenigde Staten en de Europese Unie de transfer van hun bankbiljetten naar Rusland in maart 2022 hebben verboden, is voor ongeveer 2,3 miljard dollar aan dollar- en eurobiljetten verzonden naar het land.

Dat meldt persbureau Reuters, op basis van douanegegevens. De cijfers tonen aan dat Rusland de sancties weet te omzeilen die de import van contant geld blokkeren. Contant geld in de vorm van dollars en euro's blijft zo een belangrijk betaalmiddel voor veel handelstransacties tussen bedrijven, zelfs nu Moskou ook het gebruik van deze valuta wil terugdringen.

De dollars en euro's die Rusland bereiken, komen vooral vanuit landen zoals de Verenigde Arabische Emiraten en Turkije, die geen beperkingen hebben opgelegd aan de handel met Rusland. Het land van herkomst van meer dan de helft van het totaal wordt echter niet vermeld in de douanegegevens.

Piek kort voor invasie

De gegevens bestrijken de periode van maart 2022 tot en met december 2023. Reuters had geen toegang tot recentere data. De documenten tonen een toename van de invoer van contant geld vlak voor de Russische invasie van Oekraïne. Tussen november 2021 en februari 2022 kwam er 18,9 miljard dollar aan dollar- en eurobankbiljetten Rusland binnen, vergeleken met maar 17 miljoen dollar in de voorafgaande vier maanden.

De piek vlak voor de invasie suggereert volgens een Amerikaans advocatenkantoor dat sommige Russen zichzelf wilden beschermen tegen mogelijke sancties. De werkelijke stromen van dollars en euro's naar Rusland zijn mogelijk nog veel hoger.

De Russische centrale bank heeft na de invasie ook de opname van contant geld in vreemde valuta door individuen ingeperkt, om de roebel te ondersteunen. Volgens de gegevens verliet slechts 98 miljoen dollar aan dollar- en eurobankbiljetten Rusland, tussen februari 2022 en eind 2023.

Bron: ANP/Reuters

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.