Nieuws

Megadeal zorgt voor nieuw top 10-kantoor in de VS

CBIZ, een in Cleveland gevestigd beursgenoteerd kantoor voor financiële, verzekerings- en adviesdiensten, wil het in New York gevestigde accountantskantoor Marcum overnemen. De overnamesom bedraagt liefst 2,3 miljard dollar. Samen komen de kantoren op plek 7 in de top 10 van accountantskantoren in de VS.

CBIZ en Marcum hebben samen zo'n tienduizend werknemers, 135.000 cliënten en ongeveer $ 2,8 miljard aan jaarlijkse inkomsten. De 'attest-praktijk' van Marcum wordt bij de megadeal overgenomen door Mayer Hoffman McCann, een nationaal CPA-kantoor waarmee CBIZ al meer dan 25 jaar samenwerkt.

De contante- en aandelentransactie wordt gewaardeerd op ongeveer 2,3 miljard dollar, deels in contanten en deels als aandelentransactie. De deal moet in het vierde kwartaal van dit jaar afgerond zijn, onder voorbehoud van goedkeuring door de partners van Marcum en de aandeelhouders van beursfonds CBIZ.

Talent en innovatie

Volgens de betrokken bestuurders biedt de strategische overname beide partijen meer kansen om talent aan te trekken, de dienstverlening aan klanten in het middensegment te verbeteren en de marktpositie te versterken. Ook moet de combinatie meer innovatie mogelijk maken met behulp van nieuwe technologieën, zoals business intelligence, workflow reengineering en machine learning.

Volgens consultant Allan Koltin, die beide bedrijven de afgelopen twee decennia heeft geadviseerd maar niet direct bij de deal betrokken was, is de overname "baanbrekend" voor de sector.

Niet alleen ontstaat hiermee het zevende grootste CPA- en advieskantoor in de VS, maar het zal ook zorgen voor een toename van het aantal private equity-partijen en gerelateerde investeerders in het accountantsberoep, verwacht hij. "Het accountantsberoep bestaat al 137 jaar, maar heeft nog nooit een dag als vandaag gehad", stelt Koltin tegenover de website Inside Public Accounting.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.