Nieuws

Leenkosten vervuilende Europese bedrijven lopen steeds meer op

Europese bedrijven met een hoge CO2-uitstoot betalen steeds hogere rentes op obligaties die zij uitgeven. Beleggers eisen deze 'transitierisicopremies' ter compensatie van de risico's die deze bedrijven lopen bij de overgang naar een klimaatneutrale economie.

Dat blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank. Bedrijven die meer investeren in duurzame innovaties, betalen sinds 2020 beduidend lagere rentes dan bedrijven die vervuilender zijn.

De Europese obligatiemarkt, met een omvang van 1.600 miljard euro, is voor veel bedrijven een essentiële bron van financiering. Beleggers houden bij hun investeringsbeslissingen steeds meer rekening met de transitierisico's, waaronder technologische veranderingen, stijgende CO2-belastingen en klimaatregulering. Deze factoren beïnvloeden de winstmarges en concurrentiepositie van CO2-intensieve bedrijven, wat tot de hogere rentes leidt.

Strikter klimaatbeleid

Sinds 2020 is er een duidelijk verschil ontstaan in leenkosten tussen bedrijven met hoge en lage CO2-uitstoot. Dat is inmiddels opgelopen tot  ruim 40 basispunten (0,4%). Dit verschil is zichtbaar bij zowel kort- als langlopende obligaties.

"De stijging van de risicopremie kan mogelijk verklaard worden door de introductie van strikter Europees klimaatbeleid dat sindsdien in werking is getreden. Zo voerde de Europese Commissie in december 2019 de Europese Green Deal in, gevolgd door de Klimaatwet in 2020 en het zogenoemde Fit-for-55 pakket een jaar later. Vanaf 2020 is ook een stijging van de Europese CO2-prijs op financiële markten zichtbaar. Tegelijk valt niet uit te sluiten dat andere macro-economische ontwikkelingen of de COVID-19 pandemie de hoogte van de transitierisicopremie mede hebben beïnvloed", aldus DNB.

Daarnaast blijkt volgens DNB dat CO2-intensieve bedrijven die meer investeren in verduurzaming een aanzienlijk lagere premie betalen op uitgegeven obligaties. DNB: "Beleggers zijn mogelijk bereid genoegen te nemen met een lagere rente omdat ze de investeringen in groene innovaties als een signaal zien dat een CO2-intensief bedrijf zich inzet om op termijn te vergroenen, en daarmee haar kwetsbaarheid voor transitierisico’s te verlagen."

Betrouwbare informatie

De bevindingen benadrukken volgens DNB het belang van betrouwbare klimaatgerelateerde informatie voor beleggers om risico's goed in te schatten. "Om plotselinge schokken in risicopremies op financiële markten te voorkomen, is grotere beschikbaarheid van betrouwbare informatie over klimaatrisico’s noodzakelijk. Dit helpt, waar mogelijk, onzekerheid weg te nemen. Het verder verbeteren van de kwaliteit, kwantiteit en vergelijkbaarheid van beschikbare klimaatinformatie op bedrijfsniveau in combinatie met consistent en toekomstgericht klimaatbeleid wordt zodoende steeds belangrijker", aldus DNB.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.