Nieuws

KPMG waarschuwt voor geldnood bij Blokker

Controlerend accountant KPMG waarschuwt in het jaarverslag van Mirage Retail Group, eigenaar van Blokker, voor mogelijke financiële problemen bij de winkelketen.

Dat meldt het FD, op basis van het recent gedeponeerde jaarverslag van het retailconcern. Om geldnoot bij de huishoudketen te voorkomen, moeten de financiële prestaties van Blokker snel verbeteren. "Zelfs als dat lukt, bestaat de kans dat moederbedrijf Mirage bedrijfsonderdelen moet verkopen om Blokker overeind te houden", zo schrijft de zakenkrant.

Volgens het jaarverslag van Mirage Retail Group (MRG) blijven de resultaten van Blokker "significant" achter op de begroting. "Het voortbestaan van Mirage is volgens KPMG sterk afhankelijk van het behalen van ambitieuze financiële doelstellingen door Blokker", aldus het FD, maar de huishoudketen is het jaar "slecht begonnen".

Dat komt volgens Mirage-ceo Ynse Stapert vooral door ingrepen die Blokker moest doen omdat een vorige financier de geldkraan dichtdraaide. Die ingrepen waren slecht voor het operationele resultaat, stelt de ceo.

KPMG bezorgd over continuïteit

Het FD geeft aan dat MRG in een schriftelijke verklaring positief is over de toekomst van Blokker, omdat gewerkt wordt aan verbeterplannen voor de rest van dit jaar en voor 2025.

KPMG toont zich in het jaarverslag echter bezorgd. Zelfs "een significante verbetering van de financiële prestaties" is mogelijk niet genoeg om "discontinuïteit in de herfst van 2024 of 2025" te voorkomen, stelt de accountant in de controleverklaring. Volgens KPMG zijn stevige ingrepen nodig.

De verkoop van bedrijfsonderdelen is daarbij een optie. Eerder probeerde Mirage al om speelgoedketen Intertoys te verkopen, wat nog niet lukte. Blokker is al wel bezig met snijden in de kosten. Het concern heeft zo'n vierhonderd winkels en vierduizend medewerkers, maar heeft al jaren te lijden van nieuwe concurrenten als de Action en online partijen als Bol en CoolBlue.

Vorig jaar noteerde Blokker een negatief operationeel bedrijfsresultaat (ebitda) van twee miljoen euro, op een netto-omzet van 345 miljoen. Het gehele Mirage-concern leed vorig jaar een nettoverlies van 20,7 miljoen euro, aldus het FD, "inclusief de verliezen van BCC, de elektronicaketen die in september vorig jaar failliet ging".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.