Nieuws

Inflatie Nederland koelt licht af tot 3,6 procent in augustus

De inflatie in Nederland is in augustus licht afgekoeld tot 3,6 procent op jaarbasis. In juli liep de inflatie nog op tot 3,7 procent, van 3,2 procent in juni. In mei werd het dagelijks leven 2,7 procent duurder. De inflatie is ons land is duidelijk hoger dan gemiddeld in Europa.

In juli veroorzaakten vooral hogere woninghuren en hogere tabaksprijzen de stijging van de inflatie. In augustus stegen de prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak met 5,6 procent, vergeleken met een prijsstijging van 5,4 procent in juli, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ook de prijzen van diensten liepen in augustus verder op met 5,8 procent, tegen 5,7 procent in juli. De prijzen van energie (inclusief motorbrandstoffen) waren in augustus juist veel minder hoog dan in juli.

De Nederlandse inflatie op basis van de Europese geharmoniseerde rekenmethode was in augustus 3,3 procent, tegen 3,5 procent in juli. Die rekenmethode is net iets anders dan die van het CBS. Bij de binnen de Europese Unie afgesproken methode om de inflatie te meten, wordt geen rekening gehouden met de kosten voor het wonen in een eigen woning.

Eurozone

De inflatie in de eurozone daalde in augustus naar 2,2 procent vergeleken met een jaar eerder, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige raming. Dat is het laagste niveau in drie jaar. In juli werd het dagelijks leven in het eurogebied nog 2,6 procent duurder.

Economen hadden al gerekend op een afkoeling van de inflatie tot 2,2 procent. De daling is het gevolg van lagere energieprijzen, aldus Eurostat. De kerninflatie, waarin de schommelende prijzen voor energie, voeding, alcohol en tabak niet worden meegenomen, bedroeg 2,8 procent, tegen 2,9 procent een maand eerder.

Binnen de eurozone werd de hoogste inflatie gemeten in België, met 4,5 procent. In Litouwen lag die het laagst (0,7 procent). In Duitsland en Frankrijk, de twee grootste economieën van het eurogebied, kwam de inflatie uit op respectievelijk 2 en 2,2 procent.

De Nederlandse inflatie op basis van de Europese rekenmethode was in augustus 3,3 procent en bleef daarmee duidelijk boven het gemiddelde in het eurogebied.

Rentebeleid

De inflatie speelt een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Die heeft een inflatiedoelstelling van 2 procent. Sinds medio 2021 lag de inflatie in het eurogebied elke maand boven dat niveau. Medio september beslist de ECB opnieuw over de rentetarieven. Op de financiële markten wordt verwacht dat de leenkosten dan voor de tweede keer dit jaar worden verlaagd, nu de inflatie de doelstelling nadert.

ECB-bestuurslid en Bundesbank-president Joachim Nagel waarschuwde recent dat de centrale bank de rente niet te snel moet verlagen. Hoewel de inflatie het doel van 2 procent nadert, zal die volgens Nagel waarschijnlijk weer oplopen na de zomer en tot ver in 2025 boven de doelstelling blijven. 

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.