Horecavereniging dient vordering van 1,3 miljoen in bij failliet administratiebedrijf
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft nog ruim 1,3 miljoen euro tegoed van zijn failliete dochterbedrijf, dat de financiële administratie voor horecaondernemers uitvoerde. De huidige minister van Economische Zaken was eerder bij het administratiebedrijf betrokken.
De brancheorganisatie heeft "alsnog" een vordering voor het genoemde bedrag ingediend bij de curator van KHN Rekenwerk. Dat blijkt uit het jongste faillissementsverslag van het administratiebedrijf.
KHN Rekenwerk, waar huidig minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken) bestuurder was, kreeg volgens het bedrijf zelf na het uitbreken van de coronacrisis te maken met oplopende verliezen.
Cafés en restaurants die door lockdowns hun inkomsten zagen wegvallen, konden hun facturen niet langer betalen. Ook daalde het aantal klanten van KHN Rekenwerk, terwijl op een stijging was gerekend. KHN financierde die verliezen lange tijd, maar nadat de financiële problemen duidelijk waren geworden, vroeg KHN Rekenwerk medio mei 2023 faillissement aan.
Onderzoek naar misstanden
Het onderzoek van de curator naar het faillissement loopt nog. Het gaat onder andere om een rechtmatigheidsonderzoek, dat moet uitwijzen of misstanden hebben plaatsgevonden of schuldeisers zijn benadeeld. Curator Erick Quaars zegt hier vooralsnog geen inhoudelijke mededelingen over te kunnen doen.
Minister Beljaarts, die tot 2024 ook algemeen directeur was van KHN, verklaarde dat hij tot 2023 bestuurder op afstand was bij het bedrijf. In een hoorzitting met Tweede Kamerleden zei hij dat het bankroet hem niet is aan te rekenen.
Toen hij zich actiever met het bedrijf ging bemoeien, zou juist hij onregelmatigheden hebben ontdekt die bijdroegen aan het faillissement. Beljaarts stelde in de hoorzitting met Kamerleden dat tegen een andere bestuurder van KHN Rekenwerk aangifte is gedaan.
Slecht werk
Veel klanten van het failliete bedrijf vinden dat KHN Rekenwerk slecht werk afleverde, schreef de curator eerder. De administratie was vaak incompleet en de dienstverlener liet in veel gevallen na aangiftes in te dienen bij de Belastingdienst of jaarrekeningen op te stellen.
Bron: ANP
Gerelateerd
Daling ziekteverzuim in 2023 het sterkst in de horeca
In 2023 is het ziekteverzuim van werknemers afgenomen, na acht jaar waarin het steeds toenam. Het ziekteverzuim daalde van 5,6 procent in 2022 naar 5,3 procent....
Voedselprijzen verder omhoog, sector in 'crisismodus'
De prijs voor een biertje op het terras of een broodje op het station gaat dit jaar met 3 tot 5 procent omhoog. Dat verwachten veel zogeheten foodservicebedrijven,...
Omzetgroei horeca zet door in eerste kwartaal
De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de...
Meer omzet voor horeca in eerste jaar zonder coronamaatregelen
De horeca heeft in 2023 ruim 13 procent meer omgezet dan een jaar eerder. Vorig jaar was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege...
'Horeca moet duurder worden om faillissementen te voorkomen'
Horecabedrijven moeten meer gaan rekenen voor eten, drinken en overnachtingen, om te voorkomen dat ze failliet gaan. De winstmarges zijn momenteel te laag.