Handelshuis Nyenburgh failliet
Het bekende Amsterdamse handelshuis Nyenburgh is failliet verklaard nadat een handelaar miljoenen euro's verloor op de beurs. Een groep gedupeerde handelaren stelt het bestuur van het handelshuis aansprakelijk, vanwege het falen van de interne controle.
Dat meldt onder meer het FD. Een handelaar van Nyenburgh zou een groot tekort hebben veroorzaakt toen hij handelde in aandelen van het Britse energiebedrijf National Grid. In zo'n geval is een beurshuis verplicht om kapitaal bij te storten bij de bank, in dit geval ABN Amro. Nyenburgh beschikte echter niet over dat geld, waarna de directie geen andere mogelijkheid meer zag dan het aanvragen van faillissement.
Vijf handelaren die door het faillissement gedupeerd zijn stellen de directie van Nyenburgh aansprakelijk. Zij menen dat het handelshuis de interne controle en het risicomanagement niet op orde had, waardoor individuele handelaren buitensporige risico's konden nemen. Volgens ingewijden zou Nyenburgh zo'n 10 miljoen euro verloren hebben.
De rechtbank in Amsterdam heeft curator Sophie Beerepoot aangesteld, die in een reactie laat weten bekend te zijn met de aantijgingen en te onderzoeken wat er gebeurd is in de aanloop naar het faillissement. Zij verwacht binnen een maand haar eerste verslag te publiceren. Het is nog niet bekend of de rogue trader strafrechtelijk wordt onderzocht. Het Openbaar Ministerie, ABN Amro, en de AFM hebben nog niet gereageerd op de kwestie.
Invallen Fiod
Handelshuis Nyenburgh is een gevestigde naam in de wereld van de handelshuizen. Het werd in 1996 opgericht en was gevestigd op Beursplein 5 zelf. Het handelde alleen met eigen geld. Het was al langer onrustig bij het handelshuis; twee jaar geleden deed de AFM aangifte tegen Nyenburgh vanwege handel met voorkennis. Het leidde tot invallen van de Fiod bij het kantoor en drie handelaren thuis. In 2023 werd de zaak geseponeerd wegens gebrek aan bewijs.
Nyenburgh en een aantal handelaren hebben kort daarop de AFM aansprakelijk gesteld voor geleden schade, terwijl de AFM een van de bestuurders een functieverbod in de financiële sector wil opleggen. Het is nog niet duidelijk wat het faillissement betekent voor deze lopende zaken.
Gerelateerd
Onderzoeker: voorrang bank en fiscus bij bankroet is achterhaald
Het hoeft niet vanzelfsprekend te zijn dat banken en de Belastingdienst voorrang hebben als schuldeiser bij een faillissement. Dat stelt universitair docent Ruben...
Minder bedrijven failliet in oktober
Het aantal faillissementen is in oktober flink afgenomen. Er werden vorige maand 41 minder bedrijven failliet verklaard dan in september. Dat is een daling van 11...
Ondernemersvereniging ziet faillissementen voorlopig nog stijgen
Na de recente faillissementsgolf verwacht Erik Ziengs, voorzitter van Ondernemend Nederland (ONL), dat de komende tijd nog veel meer detailhandelsbedrijven en horecazaken...
Nederland blijft slecht scoren met faillissementen
Nederland blijft ook in de komende jaren het slechtst scoren van de eurolanden op het gebied van faillissementen, waarschuwt Allianz Trade.
Meer bedrijven failliet in september
Het aantal faillissementen is in september weer toegenomen, na een sterke afname in augustus. Vorige maand werden 35 meer bedrijven failliet verklaard dan in augustus....