Nieuws

Grote kantoren in VS verzetten zich tegen nieuw toezicht

Grote Amerikaanse accountantskantoren verzetten zich tegen voorstellen om meer extern toezicht in te voeren, ter bewaking van de controlekwaliteit.

Daarover bericht de Britse zakenkrant Financial Times. De Amerikaanse toezichthouder op het accountantsberoep, de PCAOB, wil dat de grootste kantoren elk een eigen toezichtsorgaan inrichten, dat de kwaliteit van de auditpraktijk helpt te bewaken. In dat orgaan moet tenminste één lid van buiten de eigen organisatie zitting hebben. De kantoren moeten vervolgens hieraan rapporteren over de effectiviteit van hun kwaliteitsstelsel.

De nieuwe regel is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen om de kwaliteit van de kantoren te verbeteren. De huidige kwaliteitsstandaarden zijn tientallen jaren geleden opgesteld door de sector zelf. Ze worden nu pas herzien door toezichthouder PCAOB, die destijds is opgericht na het roemruchte Enron-schandaal uit 2001.

Tegenstrijdige signalen

Grote accountantsorganisaties, waaronder PwC en BDO, geven rondom de nieuwe maatregel tegenstrijdige signalen af, zo meldt de FT. Zo gaf BDO eerder aan ook een tweede lid van buiten te hebben aangesteld voor de toezichtsraad en zou PwC wereldwijd streven naar meer inbreng van buitenstaanders in eigen adviesgroepen en besturen, om de discussies over het accountantsvak "minder geïsoleerd" te maken.

Tegelijk hebben zes grote Amerikaanse accountantskantoren, waaronder ook BDO en PwC, de Securities and Exchange Commission (SEC) gevraagd om de genoemde nieuwe regel te schrappen. De PCAOB staat zelf onder supervisie van de SEC, die alle nieuwe regelgeving vooraf moet goedkeuren. Tot nu toe heeft de SEC de PCAOB daarbij nog nooit overruled, maar de commotie hierover zorgt er nu wel voor dat goedkeuring van de maatregel is uitgesteld.

De PCAOB heeft inmiddels een uitgebreide uitleg van de nieuwe standaard gepubliceerd, met het verzoek aan de SEC om de maatregel alsnog goed te keuren. De PCAOB is volgens de FT duidelijk geïrriteerd over de onrust rondom de nieuwe regelgeving.

Strenger

Volgens tegenstanders van de nieuwe regel heeft de PCAOB onvoldoende duidelijk gemaakt hoe de nieuwe toezichtsfunctie zou moeten werken. De waakhond is in de afgelopen periode strenger opgetreden tegen overtredingen van de controlenormen en heeft kantoren daarvoor hogere boetes opgelegd. De kantoren vrezen dat PCAOB-inspecteurs straks de documenten van de nieuwe toezichthoudende instanties gaan doorspitten, op zoek naar mogelijke overtredingen. "De financiële belangen zijn hoger en het vertrouwen lager dan in het verleden", aldus de FT.

Ondertussen staat er meer nieuwe regelgeving op stapel, onder meer rondom de verantwoordelijkheid van kantoren voor het opsporen van fraude en voor de niet-naleving van regelgeving door bedrijven die zij controleren.

De PCAOB stelt dat zij "al het gereedschap in de eigen gereedschapskist" inzet om accountantskantoren ter verantwoording te roepen, maar nu ook ervaart dat de kantoren hun eigen gereedschap gebruiken om de toezichthouder af te remmen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.