Nieuws

Groot deel van 'carbon credits' zorgt niet voor minder uitstoot

Ongeveer een op de drie koolstofkredieten ('carbon credits') draagt niet bij aan minder CO2-uitstoot. Organisaties kunnen carbon credits kopen om een deel van hun uitstoot op papier te compenseren, door bijvoorbeeld windparken of projecten voor het beschermen van bossen te financieren.

Dat meldt de Integrity Council for the Voluntary Carbon Market (ICVCM), een onafhankelijke organisatie die werkt aan een strengere standaard voor deze 'carbon credits'. Veel van deze kredieten voldoen volgens de ICVCM niet aan de nieuwe standaard CCP (Core Carbon Principles). Een van de eisen van die standaard is dat de koolstofkredieten daadwerkelijk zorgen voor een beter klimaat.

Zo'n 326 miljoen koolstofkredieten, 32 procent van de markt, voldoen hier volgens de organisatie niet aan. De Integrity Council roept bedrijven op om hun carbon credit-programma's te herzien en betere methodologieën te ontwikkelen voor projecten op het gebied van hernieuwbare energie.

Kritiek

Er klinkt al een tijd veel kritiek op de markt voor carbon credits. Bedrijven zouden die kopen om hun eigen CO2-uitstoot en die van hun leveringsketen niet zelf te hoeven verminderen, waardoor ze doelen voor het terugdringen van uitstoot makkelijker kunnen halen.

Bron: ANP/ICVCM

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.