Nieuws

Gouden marathon in Parijs levert Hassan ruim driekwart ton op

De historische overwinning van hardloopster Sifan Hassan op de Olympische marathon levert haar in ieder geval een bedrag van € 76.000 bruto op, nog afgezien van sponsoring. Maar lang niet iedere topsporter kan van de sportieve prestaties leven.

Na het winnen van bronzen medailles op de vijfduizend en tienduizend meter, verrastte Hassan iedereen door op de slotdag van de Olympische Spelen ook nog de gouden plak te behalen op de marathon.

Naast eeuwige roem voor deze unieke en fysiek bijna onbegrijpelijke prestatie, ontvangt de hardloopster hiervoor een bedrag van 30.000 euro van de Nederlandse sportbond NOC*NSF; de vastgestelde beloning voor het winnen van een gouden plak. Daarnaast krijgt Hassan 46 mille van de internationale atletiekbond World Athletics, het extraatje voor goudenmedaillewinnaars op de atletiekonderdelen dit jaar. Bij elkaar dus 76 mille bruto.

Zoals eerder gemeld is NOC*NSF zuiniger dan voorheen en wordt alleen betaald voor de hoogst behaalde medaille; de twee keer brons levert Hassan dus financieel niks extra op. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) keert, indachtig de oorsprong als amateurevenement, zelf geen prijzengeld uit aan deelnemende sporters.

Show me the money

Na haar historische succes op de Spelen wordt het nu show me the money voor Hassan, als het om sponsors gaat. Ongetwijfeld is haar bankrekening al verhoogd door de sponsordeal met telecomprovider Odido, die onder meer een tv-commercial met haar opnam. Ook vakantiepark-uitbater Summio Parcs sloot eerder een overeenkomst met de hardloopster.

Maar lang niet iedere topsporter kan goed rondkomen van de sportieve prestaties. Slechts ongeveer een vijfde van de Nederlandse deelnemers wordt door sponsors financieel ondersteund. Ruim tachtig procent van de topsporters doet een beroep op het zogenoemde stipendium, wat een basisinkomen oplevert tussen minimumloon en modaal, blijkt uit informatie van de website Topsportklimaatmeting.

Vergankelijke roem

Voor bijna dertig procent van alle topsporters is hun inkomen onvoldoende om van rond te komen. Bij topsporters met een selectiestatus is dat zelfs 57 procent. "Het IOC vangt € 1,3 mrd voor de tv-rechten en onze NOS lapt jaarlijks meer dan honderd miljoen voor de sport, maar onze topsporters laten zich afpoeieren met vergankelijke roem en een vluchtig belletje van de premier", aldus journalist-presentator Jort Kelder in zijn column in het FD.

De Olympische Spelen in Parijs hebben volgens eerdere berekeningen zo'n negen miljard euro gekost. De organisatie verkocht ruim 9,5 miljoen tickets voor de diverse evenementen en in totaal werden er bijna 850 medailles uitgereikt. TeamNL won deze Spelen liefst 34 medailles, waarvan vijftien keer goud.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.