FTM: OM kan zorgfraude niet voldoende bestrijden
Het Openbaar Ministerie is niet in staat de toenemende zorgfraude voldoende te bestrijden. Betere controle vooraf is nodig, zeggen ‘zorgfraudejagers’ van het OM tegen onderzoekswebsite Follow the Money.
De hoeveelheid geld die met zorg is gemoeid, in combinatie met “een versnipperde structuur, gebrekkig toezicht en onervaren bestuurders” vormt volgens de onderzoeksjournalisten van FTM “een ideale cocktail voor kwaadwillenden om hun slag in de zorg te slaan”.
Inspecties waarschuwen inmiddels voor criminele netwerken die ongekwalificeerde zzp'ers aan werk helpen in de zorgsector, met behulp van valse diploma's en certificaten. Onder zie zzp’ers zitten ook criminelen die zich eerder schuldig maakten aan bijvoorbeeld drugshandel of geweld.
Pot met geld
Volgens het OM is de georganiseerde misdaad “in toenemende mate geïnteresseerd in de pot met zorggeld", aldus het OM tegenover FTM. De betrokkenen van het OM in het verhaal leiden de strafrechtelijke onderzoeken met een team van zeventig rechercheurs zorgfraude van de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA). Volgens het OM wordt er mogelijk met tien procent van de circa honderd miljard euro die jaarlijks in de zorg omgaat gefraudeerd.
De zorg leidt aan een “versnipperingsinfarct”, omdat te veel partijen betrokken zijn bij de geldstroom in de sector. Omdat verzekeraars, gemeenten en overheid van elkaar niet precies weten wie wat wanneer doet, “kan een crimineel opereren zonder snel tegen de lamp te lopen”. Daarbij wordt vaak gebruik gemaakt van stromannen, om de hoofddaders buiten beeld te houden. Ook worden vaak zeer complexe bedrijfsconstructies gebruikt om zaken te verhullen.
Toezicht
Het OM wil bredere aandacht voor het probleem, want de capaciteit van de recherche zorgfraude is niet genoeg. “Onderzoeken naar zorgfraude zijn vaak complex en tijdrovend en de politie heeft de capaciteit en expertise niet om dat te doen”, zo stelt het OM.
Door de grote hoeveelheid zorgbedrijven doen toezichthouders vaak vooral digitale checks om te kijken of papieren in orde zijn, maar ze zouden vaker op locaties zelf moeten kijken. "Het is aan ons en aan iedereen die verantwoordelijk is voor het beleid, om te zorgen dat die almaar groter wordende pot geld op de juiste plek terechtkomt”, aldus het OM. “Dan moet je aan de voorkant beter controleren op dubieuze partijen, want wij kunnen niet aan de achterkant blijven dweilen."
Gerelateerd
Boeiende première tijdens tiende editie Fraude Film Festival
Tijdens de tiende editie van het jaarlijkse Fraude Film Festival, op 7 en 8 november in het Amsterdamse theater Tuschinksi, ging de Anti-Fraude Award naar een professionele...
BNR: financieel ploeterende ziekenhuizen zien kansen in beleggen
Ziekenhuizen stoppen steeds meer geld in aandelen en obligaties. Sinds 2019 is de totale waarde van hun beleggingen met ruim vijftig procent toegenomen.
'Nederland kan leren van schikkingspraktijken in de VS'
In Nederland worden fraudezaken bij bedrijven vaak afgehandeld met boetes. In de Verenigde Staten gaat dat anders: daar gaan schikkingen regelmatig gepaard met extra...
Fraudezaak treft voetbal, vliegmaatschappijen en nu ook ING
Het frauderende investeringsbedrijf 777 Partners veroorzaakt een golf van verwoesting in de financiële wereld, bij professionele voetbalclubs en in de luchtvaart....
BDO: Ziekenhuizen presteren financieel slechter, sector op kantelpunt
De financiële prestaties van algemene ziekenhuizen zijn in het afgelopen jaar verder verslechterd. Bij een toenemend aantal ziekenhuizen is sprake van financiële...