Nieuws

FTM: OM kan zorgfraude niet voldoende bestrijden

Het Openbaar Ministerie is niet in staat de toenemende zorgfraude voldoende te bestrijden. Betere controle vooraf is nodig, zeggen ‘zorgfraudejagers’ van het OM tegen onderzoekswebsite Follow the Money.

De hoeveelheid geld die met zorg is gemoeid, in combinatie met “een versnipperde structuur, gebrekkig toezicht en onervaren bestuurders” vormt volgens de onderzoeksjournalisten van FTM “een ideale cocktail voor kwaadwillenden om hun slag in de zorg te slaan”.

Inspecties waarschuwen inmiddels voor criminele netwerken die ongekwalificeerde zzp'ers aan werk helpen in de zorgsector, met behulp van valse diploma's en certificaten. Onder zie zzp’ers zitten ook criminelen die zich eerder schuldig maakten aan bijvoorbeeld drugshandel of geweld.

Pot met geld

Volgens het OM is de georganiseerde misdaad “in toenemende mate geïnteresseerd in de pot met zorggeld", aldus het OM tegenover FTM. De betrokkenen van het OM in het verhaal leiden de strafrechtelijke onderzoeken met een team van zeventig rechercheurs zorgfraude van de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA). Volgens het OM wordt er mogelijk met tien procent van de circa honderd miljard euro die jaarlijks in de zorg omgaat gefraudeerd.

De zorg leidt aan een “versnipperingsinfarct”, omdat te veel partijen betrokken zijn bij de geldstroom in de sector. Omdat verzekeraars, gemeenten en overheid van elkaar niet precies weten wie wat wanneer doet, “kan een crimineel opereren zonder snel tegen de lamp te lopen”. Daarbij wordt vaak gebruik gemaakt van stromannen, om de hoofddaders buiten beeld te houden. Ook worden vaak zeer complexe bedrijfsconstructies gebruikt om zaken te verhullen.

Toezicht

Het OM wil bredere aandacht voor het probleem, want de capaciteit van de recherche zorgfraude is niet genoeg. “Onderzoeken naar zorgfraude zijn vaak complex en tijdrovend en de politie heeft de capaciteit en expertise niet om dat te doen”, zo stelt het OM.

Door de grote hoeveelheid zorgbedrijven doen toezichthouders vaak vooral digitale checks om te kijken of papieren in orde zijn, maar ze zouden vaker op locaties zelf moeten kijken. "Het is aan ons en aan iedereen die verantwoordelijk is voor het beleid, om te zorgen dat die almaar groter wordende pot geld op de juiste plek terechtkomt”, aldus het OM. “Dan moet je aan de voorkant beter controleren op dubieuze partijen, want wij kunnen niet aan de achterkant blijven dweilen."

FTM: ‘Het OM kan criminaliteit in de zorg niet meer aan’

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.