Nieuws

Fiscaal surfen - Week 31-33

Een overzicht van het belastingnieuws dat Accountant.nl de afgelopen weken tegenkwam op het web.

Box 3

Box 3: Openstaande vragen aanvullend rechtsherstel box 3 besproken
De koepel- en belangenorganisaties hebben regelmatig overleg met het Ministerie van Financiën over box 3. Het doel van deze overleggen is o.a. om afspraken te maken over de praktische uitvoering van de gevolgen van het kerst-arrest, en deze in gezamenlijk overleg te stroomlijnen.
(Bron: NBA)

Belastingdienst verstuurt brieven over verjaring box 3-aanslag 2021
De Belastingdienst verstuurt op 21 en 22 augustus 2024 een brief aan ongeveer 52.000 belastingplichtigen voor wie de termijn voor het opleggen van een box 3-aanslag over 2021 dreigt te verjaren. In de definitieve aanslag 2021 die zij dit jaar ontvangen, kan de Belastingdienst nog geen rekening houden met de box 3-arresten van de Hoge Raad.
(Bron: Taxence)

Schijnzelfstandigheid

Grote onduidelijkheid over naderende handhaving zzp-wet: 'Niet te begrijpen'
Van een freelance muziekdocent tot de eigenaar van een stukadoorsbedrijf: onder zzp'ers en hun opdrachtgevers heerst grote onduidelijkheid over de wet die vaststelt wanneer iemand een echte zzp'er is of eigenlijk gewoon een werknemer. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS.
(Bron: NOS)

Samenwerken met de arbeidsmarkt tegen schijnzelfstandigheid
Schijnzelfstandigheid betekent kort gezegd dat iemand zich presenteert als zelfstandige, terwijl er volgens het arbeidsrecht sprake is van een dienstverband. Hierdoor bestaat de mogelijkheid dat het betalen van belasting en/of premies wordt ontweken. Volgend jaar wordt het handhavingsmoratorium opgeheven en kan de Belastingdienst weer op normale wijze corrigeren op schijnzelfstandigheid. Maar hoe gaan we dit aanpakken?
(Bron: Belastingdienst)

BOR

'Belastingdienst loopt voor de troepen uit met standpunt over preferente aandelen rond BOR en DSR'
De Belastingdienst heeft een standpunt gepubliceerd over wat preferente aandelen zijn rondom de uitvoering van de fiscale bedrijfsopvolgingsregelingen. Volgens fiscalisten is de dienst te vroeg met dit standpunt, zo meldt het FD.
(Bron: TaxLive)

Toeslagen

Dienst Toeslagen start proef met zelf aanpassen van toeslagen
De Dienst Toeslagen van de Belastingdienst start met een proef waarbij zij zelf de toeslag gaat aanpassen. Doel is te voorkomen dat mensen later alsnog geconfronteerd worden met een hoge terugvordering. Een aanpassing van de toeslag vindt alleen plaats als blijkt dat gegevens niet langer kloppen.

Fiscale eenheid omzetbelasting

Handreiking Wijziging deelnemer fiscale eenheid
Wat moet je doen als bij een klant een wijziging plaatsvindt bij een van de deelnemers van een fiscale eenheid omzetbelasting? De Belastingdienst heeft onlangs een korte handreiking gepubliceerd waarin het antwoord op die vraag wordt gegeven.
(Bron: Fiscaal Vanmorgen)

Belastingplan

(Bron: Taxence)

Uitkeringen

Vragen en antwoorden voor werkgevers over betalen van uitkeringen
Wij krijgen vragen over het betalen van uitkeringen aan werknemers. Wij hebben een document gemaakt met vragen en antwoorden.
(Bron: Belastingdienst)

Superrijken

G20-landen gaan werken aan belasting voor superrijken
De landen van de G20 hebben in het Braziliaanse Rio de Janeiro afgesproken om samen te werken aan de introductie voor een belasting voor de superrijken. Ze hebben echter geen minimum percentage afgesproken, zoals was gehoopt.

Besluiten

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.