Nieuws

Fintech-investeringen staan wereldwijd onder druk

De fintech-sector noteerde in de eerste helft van 2024 een aanzienlijke daling in investeringen. Wereldwijd daalden de investeringen in deze sector met bijna 17 procent naar € 47 miljard. In de EMEA-regio daalden de investeringen met ruim 40 procent, van € 17,5 miljard naar € 10,3 miljard.

Dat blijkt uit het Pulse of Fintech-rapport van KPMG, een analyse van wereldwijde fintech-investeringen. Bedrijven in deze sector kregen te maken met een combinatie van hoge rentetarieven en geopolitieke onzekerheden. Deze omstandigheden zetten de markt onder druk en hebben geleid tot de slechtste zes maanden voor fintech-investeringen sinds de eerste helft van 2020.

Regelgeving

Ondernemingen die actief zijn in de regelgevingstechnologie (regtech), trokken wereldwijd € 4,8 miljard aan investeringen aan. Dergelijke bedrijven ontwikkelen technologie om naleving van regelgeving en rapportage te vergemakkelijken en om werknemers en klanten te beschermen tegen fraude. In de Nederlandse markt haalde DataSnipper bijvoorbeeld via een financieringsronde negentig miljoen euro op.

AI

AI blijft wereldwijd in trek bij fintech-investeerders, aldus KPMG. In de VS werden vier belangrijke deals afgesloten rondom AI.
Naast toenemende interesse vanuit de markt speelt de regelgever ook een rol in het toezicht op AI. Verantwoord gebruik van AI is een speerpunt voor zowel De Nederlandsche Bank (DNB) als de Autoriteit Financiële Markten (AFM) , stelt KPMG. Beide toezichthouders hebben richtlijnen en aanbevelingen gepresenteerd die specifiek betrekking hebben op het gebruik van AI in de financiële sector.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.