Nieuws

EY strikt Rabobank, KPMG geen grote bank meer als klant

In de stoelendans die is veroorzaakt door de verplichte roulatie van accountant heeft EY Rabobank binnen gehengeld. Daarmee houdt KPMG alleen nog Van Lanschot Kempen over als bankklant.

Dat meldt het FD. EY zal vanaf 2026 de controle van de boeken van Rabobank overnemen van PwC.

De controles van de grote banken behoren tot de meest complexe en lucratieve opdrachten voor accountants, waarbij vaak tientallen specialisten betrokken zijn. EY zal blij zijn met het binnenhalen van Rabobank, omdat het de grote klant ABN Amro ziet vertrekken naar PwC en binnenkort ook afscheid moet nemen van Volksbank en Euronext.

Achter het net

KPMG vist bij deze roulatieronde achter het net qua grootbanken. Het accountantskantoor verliest in 2026 ING als klant, na een decennium van samenwerking, en wist geen nieuwe grote bank binnen te halen. 

Dat kan volgens het FD voor uitdagingen zorgen bij het behoud en opbouwen van de benodigde expertise binnen het kantoor. KPMG heeft wel beursbedrijf Euronext als klant gewonnen en controleert ook de kleinere bank Van Lanschot Kempen.

Examenfraude

KPMG kwam eerder negatief in het nieuws vanwege examenfraude. Deze affaire maakt het kantoor volgens het FD kwetsbaar op een uiterst ongelukkig moment, omdat juist nu veel bedrijven van accountant moeten wisselen na tien jaar.

Ook Euronext vroeg KPMG  eerst om extra informatie rondom de examenfraude, voordat het beursbedrijf besloot alsnog in zee te gaan met het kantoor.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.