Nieuws

Exodus bij PwC China zet door onder druk van overheid

Chinese toezichthouders hebben naar verluidt nog meer bedrijven van de Chinese tak van PwC opgedragen de banden met het accountantskantoor te verbreken. China lijkt hiermee voor te sorteren op mogelijke boetes die het kantoor krijgt vanwege gebrekkige controlewerkzaamheden bij vastgoedontwikkelaar Evergrande.

Dat meldt onder meer Reuters. In juli 2024 kondigde PwC al aan te moeten inkrimpen vanwege het weglopen van klanten. Destijds ging het al om ongeveer dertig beursfondsen. Volgens Reuters ontvangen bedrijven sinds april mondelinge instructies van onder meer het Chinese ministerie van Financiën om PwC te laten vallen.

Grote staatsbedrijven zoals Bank of China (BOC), China Life Insurance, PICC, China Taiping Insurance en China Cinda Asset Management hebben PwC al verlaten. Ook staatsbedrijven zoals PetroChina en China Railway Group hebben hun contracten met PwC beëindigd.

China Telecom heeft onlangs plannen aangekondigd om KPMG aan te stellen als externe accountant voor 2024, ter vervanging van PwC halverwege het jaar. Zelfs niet-overheidsklanten zoals Mindray Bio-Medical Electronics en Eastroc Beverage hebben hun plannen om PwC opnieuw aan te stellen als hun accountant geannuleerd.

Het ontslag van personeel, de exodus van klanten en de instructies van de overheid hebben er volgens Reuters voor gezorgd dat PwC China moeite heeft om zijn overige klanten te behouden.

Evergrande

De problemen van PwC in China komen voort uit het omvallen van de Chinese vastgoedgigant Evergrande, waar het accountantskantoor veertien jaar lang de boeken controleerde, tot 2023. Eind mei 2024 werd bekend dat de Chinese autoriteiten aan PwC China een recordboete van 1 miljard yuan (circa 130 miljoen euro) zouden willen opleggen, vanwege het tekortschieten bij de controle van Evergrande. Dat zou de hoogste boete zijn die ooit in China aan een accountantskantoor is gegeven.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.