Nieuws

Economische bedrijvigheid eurozone trekt aan door Zomerspelen

De economische bedrijvigheid in de eurozone is in augustus onverwacht toegenomen ten opzichte van een maand eerder, vooral door een toename van de activiteiten in de dienstensector. Met name in Frankrijk groeide de dienstensector hard, dankzij de Olympische Spelen in Parijs. De industrie in het eurogebied liet echter opnieuw een krimp zien.

De index van S&P Global, die de algehele bedrijvigheid in het eurogebied meet, steeg deze maand naar een stand van 51,2, tegen 50,2 een maand eerder. Economen hadden gerekend op een kleine groeivertraging tot een stand van 50,1. Een niveau van 50 of meer duidt op groei, daaronder op krimp.

De economische bedrijvigheid in de eurozone laat daarmee voor de zesde maand op rij een groei zien. De groei van de dienstensector nam toe tot het hoogste niveau in vier maanden tijd. De activiteit in de industrie kromp echter tot het laagste niveau in acht maanden.

Olympische Spelen

Door de impuls van de Olympische Spelen nam de activiteit in de Franse dienstensector toe tot het hoogste niveau in ruim twee jaar. In de Franse industrie kromp de bedrijvigheid echter tot het laagste niveau in acht maanden. Over het geheel genomen liet de Franse economie wel een groei zien, na een krimp in juli. Economen verwachten dat de boost van de Olympische Spelen ook maar tijdelijk is.

Duitsland, de grootste economie van de eurozone en de belangrijkste handelspartner van Nederland, kromp deze maand harder dan in juli. De groei in de Duitse dienstensector nam af tot het laagste niveau in vijf maanden en de activiteit in de industrie kromp tot het laagste niveau sinds april.

Problemen

Volgens economen is het waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd voordat de problemen van de productiesector ook op de dienstensector gaan drukken. ING-econoom Bert Colijn wijst erop dat de cijfers nog altijd "zwak genoeg" zijn voor een nieuwe renteverlaging door de Europese Centrale Bank in september om de economie te ondersteunen. 

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.