Nieuws

Dienst Toeslagen start proef met zelf aanpassen van toeslagen

De Dienst Toeslagen van de Belastingdienst start met een proef waarbij zij zelf de toeslag gaat aanpassen. Doel is te voorkomen dat mensen later alsnog geconfronteerd worden met een hoge terugvordering. Een aanpassing van de toeslag vindt alleen plaats als blijkt dat gegevens niet langer kloppen.

Dat meldt de Rijksoverheid. De proef start in augustus onder ruim 12.000 toeslaggerechtigden. Aanvragers kunnen op elk moment de aanpassing van het voorschot ongedaan maken. Ook ontvangen alle aanvragers een brief met persoonlijke uitleg.

De Dienst Toeslagen is vorig jaar met een programma gestart om hoge terugvorderingen verder terug te dringen. Jaarlijks moeten zo'n 500.000 mensen een hoger bedrag terugbetalen. Wanneer de dienst constateert dat aanvragers teveel toeslag ontvangen, krijgen zij een persoonlijk bericht. Maar veel mensen reageren hier niet op, passen het voorschot niet aan en moeten daardoor later de teveel ontvangen toeslag terugbetalen.

Aanpassing voorschotten

Eén van de manieren om een hoge terugvordering te voorkomen, is een pilot met het bijstellen van voorschotten door de Dienst Toeslagen zelf. Dat gebeurt pas als aanvragers dat na een brief van de dienst zelf geen actie ondernemen. De aanvrager behoudt altijd de mogelijkheid het voorschot zelf weer aan te passen.

Toeslagen zijn voor veel mensen onmisbaar om elke maand de kosten voor zorg, wonen en kinderopvang te betalen. Centraal in het programma staan het verbeteren van de gegevenspositie en het sneller constateren als er afwijkingen ontstaan die voor terugvorderingen kunnen zorgen.

Bron: Rijksoverheid

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.