Nieuws

Bijna helft van zzp'ers combineert werk en vakantie

41 procent van de zzp'ers koos dit jaar voor een zogenoemde 'workation', het combineren van vakantie en werk. De workation is het populairst onder startende zzp'ers: vijftig procent koos dit jaar voor deze manier van vakantie vieren.

Dat blijkt uit onderzoek van Knab onder ruim duizend zzp'ers. De bank ziet dat vooral jonge en startende zzp'ers vaker kiezen voor het openklappen van de laptop tijdens de vakantie.

Knab stelt ook dat dezelfde groep niet goed is in de fiscale planning van vakanties. "Slechts 27 procent van de zelfstandigen zet periodiek vakantiegeld voor zichzelf opzij, gemiddeld zo'n 7,3 procent van hun inkomen. 30 procent van alle ondervraagden houdt in hun uurtarief rekening met vakantieuitgaven. Een grote meerderheid doet dat dus niet", aldus de online bank.

Vooral ondernemers onder de veertig jaar oud verwerken hun vakantiedagen niet in hun uurtarief. Slechts 19 procent van deze groep doet dat, stelt Knab. "Dit gebrek aan financiële voorbereiding kan ervoor zorgen dat de behoefte aan vakantie in de praktijk minder vaak wordt gerealiseerd."

Sectoren

Knab ziet behoorlijke verschillen per sector. In de sector media & communicatie is de workation het populairst. 53 procent van de ondernemers in deze sector heeft in 2024 een workation gepland of al gehad. Volgens de bank is dat logisch, omdat 58 procent van hen zegt hun werk eenvoudig op afstand te kunnen doen.

Opvallend is dat de workation het minst populair is bij IT'ers. Slechts 22 procent combineert werk en vakantie, terwijl zij in vergelijking met andere sectoren vaak gemakkelijk op afstand kunnen werken.

Volgens Knab ligt dit mogelijk aan persoonlijke voorkeuren, maar ook aan de hoeveelheid beschikbare opdrachten, die bij IT'ers relatief hoog ligt. Daardoor zouden IT'ers makkelijker echt vrij kunnen nemen, zonder de vrees dat zij opdrachten mislopen.

Málaga

Ook de accountancy kent voorbeelden van kantoren die het concept workation zelfs hebben ingebed in de organisatie. Zoals Qconcepts, dat in 2023 een kantoor in het Spaanse Málaga opende. "Van tijd tot tijd komt een aantal van onze Q'ers uit Nederland naar kantoor Málaga, om daar te genieten van een workation. Je ontmoet zo veel nieuwe mensen!", schrijft Qconcepts op de eigen website.

Cor Pijnenburg, mede-oprichter en partner Qconcepts, zei bij de aankondiging van de oprichting van het Spaanse kantoor dat meerdere collega's de wens hadden geuit om thuiswerken op een andere manier invulling te geven. "Om hen daarin te faciliteren, openen we een kantoor in Málaga. Daar kunnen Q'ers op workation. En daarmee tillen we flexibel werken naar een volgend niveau."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.