Beursgenoteerde bedrijven sorteren voor op CSRD
Beursgenoteerde bedrijven bevinden zich in verschillende stadia van voorbereiding op de Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD. Sommige ondernemingen vertonen al een vergevorderd niveau van integratie. Maar elementen als social en governance vragen nog om aandacht.
Dat blijkt uit onderzoek van PwC naar de duurzaamheidsrapportages van Nederlandse AEX-ondernemingen. PwC bekeek in hoeverre deze bedrijven al vooruitlopen op de rapportage volgens de CSRD, in hun jaarverslagen over 2023. Vanaf boekjaar 2024 is rapporteren volgens de CSRD voor grote beursgenoteerde ondernemingen verplicht.
"Beursfondsen zien de urgentie van CSRD en sorteren daarop voor, maar hebben vooral nog werk te doen op social en governance", aldus PwC-partner Marcus Looijenga op basis van de analyse. Uit een CSRD Global Survey van PwC bleek eerder al dat de meeste Nederlandse bedrijven vertrouwen hebben dat ze aan de rapportagevereisten zullen voldoen.
Inspanningen
Meer dan zeventig procent van de Nederlandse AEX-bedrijven werkt actief aan het integreren van de richtlijn CSRD en de ESRS-verslaggevingsstandaarden in hun rapportages. De meerderheid heeft niet alleen inzicht in de komende veranderingen, maar levert ook inspanningen om hun processen hierop aan te passen.
Ondanks die positieve trend heeft een klein deel van de bedrijven (twaalf procent) hun aanpak van de CSRD- en ESRS-integratie nog niet bekend gemaakt. Dit kan betekenen dat er problemen zijn of dat sprake is van een gebrek aan urgentie bij het oppakken van de nieuwe vereisten, aldus PwC.
Risicobeheer en interne controles
Alle onderzochte bedrijven lichten in hun jaarverslag toe hoe het toezicht op duurzaamheid is ingericht. Verder heeft meer dan driekwart van de bedrijven ESG-doelstellingen opgenomen in de prestatie-evaluatiesystemen van hun topmanagement.
Bijna alle bedrijven hebben duurzaamheid als een kritische factor erkend en dit geïntegreerd in hun risicobeheerkaders. Maar slechts de helft van de bedrijven verduidelijkt de stappen die zijn ondernomen om duurzaamheidsinformatie op te nemen in hun internecontrolesystemen. Op dit gebied moeten bedrijven hun inspanningen de komende jaren dus verbeteren, aldus PwC.
Dubbele materialiteit
Het concept van dubbele materialiteit vormt het fundament onder de CSRD- en ESRS-eisen. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat ongeveer 92 procent van de bedrijven informatie over hun materialiteitsproces toelicht. Bovendien vermeldt bijna de helft expliciet de dubbelematerialiteitsbenadering, zoals gedefinieerd door CSRD en ESRS.
Klimaatverandering, eigen personeel en bedrijfsethiek worden bijna unaniem als materiële onderwerpen beschouwd, terwijl andere milieuonderwerpen zoals water, vervuiling, biodiversiteit, materialen en de circulaire economie door meer dan de helft van de bedrijven worden gerapporteerd.
Sociaal en governance
Hoewel alle bedrijven informatie over het eigen personeelsbestand rapporteren, wordt informatie over 'medewerkers niet in loondienst' vaak niet verstrekt, terwijl deze groep volgens de ESRS wel onder 'eigen personeel' valt.
Meer dan 85 procent van de bedrijven verstrekt informatie over diversiteit en inclusiviteit, maar minder dan de helft geeft informatie over de lonen van werknemers, de loonkloof tussen mannen en vrouwen en leefbare lonen.
De meeste bedrijven maken hun bestuursstructuren op het gebied van duurzaamheid openbaar en laten zien hoe zij toezicht houden op duurzaamheid op het hoogste niveau. Veel bedrijven koppelen duurzaamheidsprestaties steeds meer aan de beloning van bestuurders, wat aangeeft dat ze zich inzetten voor het verankeren van duurzaamheid in de kernactiviteiten van het bedrijf. Tegelijkertijd missen ondernemingen nog concrete indicatoren om governanceprestaties meetbaar te maken; iets wat ook vanuit de CSRD wordt gevraagd.
Assurance op duurzaamheidsinformatie
De CSRD vereist assurance met een beperkte mate van zekerheid, om de betrouwbaarheid van gerapporteerde duurzaamheidsinformatie te vergroten. Uit de bevindingen van PwC blijkt dat meer dan tachtig procent van de bedrijven in hun jaarverslag een assurancerapport van een externe accountant met betrekking tot duurzaamheid opneemt. Alle beoordeelde beursgenoteerde ondernemingen vertrouwen daarbij op een van de big four-accountants om hun duurzaamheidsinformatie te toetsen.
De analyse van de AEX-genoteerde bedrijven is gedaan met behulp van generatieve AI. PwC programmeerde AI met 75 gerichte vragen op zeven mvo-gebieden, bedoeld om de diepte en breedte van de ESRS-implementatie binnen de rapportage van elk bedrijf te onderzoeken. Naast de analyse van de 2023-rapporten zijn ook eigen marktobservaties betrokken in het onderzoek.
Gerelateerd
CSRD-implementatiewet naar Tweede Kamer, na akkoord Raad van State
De Wet implementatie richtlijn duurzaamheidsrapportering, ook bekend als de CSRD-implementatiewet, is doorgestuurd naar de Tweede Kamer voor behandeling. De Raad...
Bedrijven spreken rondom CSRD liever over ambities dan doelen
Bedrijven spreken steeds vaker van 'ambities' rondom het voldoen aan duurzaamheidsregels zoals de Europese CSRD-richtlijn, dan van concrete 'doelen'.
Twee studenten krijgen als eerste 'duurzaamheidsaantekening' bij slotexamen
Op 23 december hebben twee accountancystudenten als eerste bij de NBA met succes het slotexamen afgelegd inclusief een zogenoemde 'duurzaamheidsaantekening'.
Consultatie van CSRD-implementatiebesluit voor accountants gestart
Het ministerie van Financiën is gestart met de consultatie van het 'Implementatiebesluit assurance-onderzoek duurzaamheidsrapportering'. Het gaat om een uitwerking...
NBA publiceert Alert vanwege late implementatie CSRD in Nederland
De NBA publiceert Alert 49, gericht op de gevolgen van de late implementatie van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in de Nederlandse wetgeving....