Nieuws

Banken mogen samenwerken bij duurzaamheids-rapportages

Banken mogen samenwerken om hun duurzaamheidsrapportages op te stellen en beter vergelijkbaar te maken, meldt de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) had de toezichthouder gevraagd of een dergelijke samenwerking volgens de concurrentieregels wel mag.

De ACM ziet geen nadelige gevolgen van de samenwerking, zoals prijsverhogingen of kwaliteitsverlagingen, en concludeert dat het investeerders helpt om duurzamere keuzes te maken. "Bedrijven mogen samenwerken om duurzame doelen te halen. De Mededingingswet biedt die ruimte ook", aldus ACM-bestuursvoorzitter Martijn Snoep.

Banken moeten steeds meer rapporteren over duurzaamheid, zoals klimaat, mensenrechten en arbeidsomstandigheden. Bovendien zijn grote ondernemingen vanaf boekjaar 2024 volgens de duurzaamheidsrichtlijn CSRD verplicht te rapporteren over hun impact op milieu, sociaal en bestuurlijk vlak. Het gaat dan bijvoorbeeld over de CO2-uitstoot, waterverbruik, het welzijn van werknemers, maar ook over getroffen gemeenschappen, dierenwelzijn en anti-corruptie.

Wiel uitvinden

Niet van alle vereisten is even duidelijk hoe bedrijven die precies moeten uitwerken in hun duurzaamheidsrapportages. Ook is niet altijd duidelijk welke rekenmethodes en databronnen zij kunnen gebruiken. Op dit moment probeert iedere bank zelf ‘het wiel uit te vinden’, stelt de ACM. Daardoor bestaat het risico dat rapportages van banken straks onvergelijkbaar zijn, dat klanten worden overvraagd en de sector onvoldoende voortgang boekt op duurzaamheid.

Met het initiatief van de NVB werken banken samen aan een dataproject, om uitleg te geven over een deel van de duurzaamheidseisen waarover zij moeten rapporteren. Banken kijken daarbij bijvoorbeeld naar welke gegevens nodig zijn en welke rekenmethodes geschikt en betrouwbaar zijn om te gebruiken. De samenwerking is in eerste instantie een pilot, gericht op de transportsector, de agrarische sector en de vastgoedsector.

Bron: ACM

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.