Nieuws

Banen in zorg en onderwijs vooral ingevuld door vrouwen

In 2023 telde de Nederlandse economie in totaal 11,5 miljoen banen, tegen 8 miljoen in 1995. De zorg was in 2023 de grootste bedrijfstak, waarbij tachtig procent van alle banen door vrouwen werd ingevuld. In de accountancy is circa veertig procent vrouw.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal banen in de gezondheids- en welzijnszorg blijkt in 2023 bijna verdubbeld te zijn ten opzichte van 1995, tot ruim 1,8 miljoen banen. De verhouding tussen mannen en vrouwen bleef daarbij grotendeels gelijk: in 2023 werd ruim tachtig procent van de zorgbanen door vrouwen vervuld. In 1995 was dit ruim 78 procent.

Ook in het onderwijs worden de meeste banen door vrouwen bezet, terwijl de verdeling daar in 1995 nog bijna gelijk was. In de bouw, een van de kleinere bedrijfstakken met ongeveer 0,7 miljoen banen, wordt daarentegen bijna negentig procent van de banen door mannen bezet.

Het meest evenwichtig verdeeld is de horeca, daar is het aandeel mannen en vrouwen vrijwel gelijk, aldus het CBS.

Zakelijke diensten

Het statistiekbureau meldt bij de 'specialistische zakelijke diensten', waaronder ook 'accountancy, belastingadvisering en administratie' vallen, een aandeel van 40,4 procent vrouwen, tegen 59,6 procent mannen. Bij financiële dienstverlening is de verdeling 43 procent vrouwen en 57 procent mannen. In het openbaar bestuur en bij overheidsdiensten is ruim 44 procent van de werknemers vrouw.

Opmerkelijk genoeg is het aandeel vrouwen in de 'informatie en communicatie' volgens het CBS nog geen 27 procent, terwijl communicatie toch steeds meer als een sector wordt gezien waarin relatief veel vrouwen werkzaam zijn.

Van de 22.506 eind 2023  bij de NBA ingeschreven accountants was 24,6 procent vrouw, aldus het jaarrapport van de beroepsorganisatie.

Bron: CBS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.