Nieuws

Australiërs mogen voortaan baas negeren buiten werktijd

Australiërs mogen voortaan onbelangrijke telefoontjes of e-mails van hun baas negeren die buiten werktijd binnenkomen. Dat komt door nieuwe wetgeving die nu van kracht is. Als werkgevers toch contact opnemen, riskeren zij een boete die kan oplopen tot omgerekend ruim 56.000 euro.

"Voor veel Australiërs denk ik dat ze gefrustreerd raken, omdat er van hen verwacht wordt dat ze 24 uur per dag op hun telefoon zitten", stelde de Australische premier Anthony Albanese in gesprek met de nationale omroep. "Net zoals mensen niet 24 uur per dag betaald krijgen, hoeven ze ook niet 24 uur per dag te werken", aldus de premier.

Het 'recht om offline te zijn' is onderdeel van een reeks wijzigingen in wetgeving rondom arbeidsverhoudingen die de federale overheid heeft vastgelegd. Volgens de regering moet een en ander de rechten van werknemers beschermen en bijdragen aan het herstellen van de balans tussen werk en privéleven.

Geschillencommissie

De wet geldt per direct voor middelgrote en grote bedrijven. Voor kleine bedrijven gaan de nieuwe regels pas over een jaar gelden.

Als werkgever en werknemer het niet eens worden over een telefoontje of mail, bijvoorbeeld of deze al dan niet belangrijk zijn, kunnen zij naar een geschillencommissie stappen.

Bron: ANP/Reuters

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.