Nieuws

Amerikaanse toezichthouder noemt uitkomsten kwaliteitstoetsing grootste kantoren 'onacceptabel'

De Amerikaanse toezichthouder op het accountantsberoep, de PCAOB, ziet nog altijd te veel tekortkomingen bij uitgevoerde audits door de grootste accountantsorganisaties in de VS. Met name BDO en Grant Thornton schieten tekort.

De jongste inspecties van de PCAOB laten een stijgende lijn zien, als het gaat om het percentage fouten bij uitgevoerde audits door vier van de zes grootste Amerikaanse accountantsorganisaties in 2023. Vooral BDO en Grant Thornton krijgen kritiek van de toezichthouder.

Bij BDO schoot liefst 86 procent van de door de PCAOB getoetste audits tekort, met name vanwege onvoldoende beschikbare controle-informatie. Bij Grant Thornton bevatte ruim de helft van de geïnspecteerde audits tekortkomingen, zo meldt de Britse zakenkrant Financial Times.

Onacceptabel

De inspectieresultaten tonen weliswaar “kleine signalen van beweging in de goede richting" na de coronaperiode, aldus PCAOB-voorzitter Erica Williams. Maar de gevonden tekortkomingen als geheel zijn “onacceptabel” en de kantoren moeten echt beter werk leveren. “Het is nu tijd om de inspanningen te verdubbelen en om de auditkwaliteit te leveren die investeerders verdienen”, meent Williams.

BDO stelt in een reactie dat de afgelopen twee jaar grote investeringen zijn gedaan om de kwaliteit van de audits te verbeteren. Ook Grant Thornton zegt dat wordt gewerkt aan het kwaliteitsstelsel en de gehanteerde procedures.

De PCAOB heeft de bevoegdheid om audits van elk accountantskantoor in de VS te toetsen. In 2023 voerde de toezichthouder inspecties uit bij 287 audits, uitgevoerd door de zes grootste kantoren in de VS. De waakhond publiceerde ook de inspectieresultaten van toetsingen van acht kleinere Amerikaanse kantoren, waaronder Baker Tilly, Crowe en RSM, en een overzicht van nog lopende inspecties.

Invloed coronapandemie

In totaal toetste de PCAOB vorig jaar de controles van ruim tweehonderd accountantskantoren in de VS. Daarbij werden tekortkomingen gevonden bij 46 procent van de audits, tegen 40 procent in 2022. Volgens de toezichthouder hebben kantoren die voorafgaand aan de coronapandemie al een stevig kwaliteitsstelsel hadden, de pandemie over het algemeen beter doorstaan, zo schrijft de FT.

Duidelijk is volgens de PCAOB wel dat corona de auditkwaliteit negatief heeft beïnvloed. Maatregelen zoals trainingen en het verplichten van medewerkers om weer meer naar kantoor te komen hebben geholpen, "maar er moet meer worden gedaan".

PCAOB Posts 2023 Annual Inspection Reports

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.