Nieuws

Accountant moet UBO-uittreksel voorlopig opvragen via de klant

De aansluiting van accountants op het UBO-register van de Kamer van Koophandel is nog niet mogelijk. Accountants die gewaarmerkte KVK-uittreksels van klanten nodig hebben, moeten die sinds 1 augustus jl. opvragen bij die klanten zelf.

Eerder werd de toegang tot het UBO-register beperkt tot instanties met een wettelijke taak bij het voorkomen en tegengaan van fraude, witwassen en terrorismefinanciering. Na een internetconsultatie werd een wetsvoorstel voor beperking van de toegang tot de UBO-registers op een aantal punten aangepast.

In een Kamerbrief over het UBO-register van april dit jaar, is een nieuwe werkwijze aangekondigd voor het raadplegen van UBO-informatie door Wwft-instellingen die nog geen rechtstreekse koppeling via de dataservice van KVK hebben met het UBO-register.

Overgangsregeling

Alle Wwft-instellingen, zoals banken, advocaten en notarissen, moeten op termijn weer directe toegang krijgen tot het UBO-register. Wwft-instellingen die de komende tijd nog geen gebruik maken van de KVK-dataservice, moeten via hun klanten UBO-informatie opvragen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor accountants.

Het gaat om een overgangsregeling, die inhoudt dat de Wwft-instelling vanaf 1 augustus een gewaarmerkt uittreksel uit het UBO-register moet opvragen bij de klant. Die klant kan zelf zo’n gewaarmerkt uittreksel bij de KVK opvragen.

Dataservice

Als een Wwft-instelling een verschil constateert tussen de informatie uit het UBO-register en andere informatie waarover de instelling beschikt, moet dat worden gemeld aan de KVK. Per 1 oktober aanstaande geldt deze plicht ook als een Wwft-instelling een gewaarmerkt uittreksel ontvangt van de klant.

Het is via de KVK-dataservice wel mogelijk om rechtstreeks aan te sluiten op het UBO-register. De Wwft-instelling houdt zo de regie over het cliëntenonderzoek in handen, inclusief de UBO-check. Ook hoeft de instelling minder uitvragen richting de klant te doen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.