Aantal WW-uitkeringen en ontslagaanvragen neemt toe
Het aantal WW-uitkeringen en ontslagaanvragen is in de eerste helft van dit jaar toegenomen. Uitkeringsinstantie UWV verwacht dat het aantal uitkeringen de rest van het jaar nog verder zal stijgen.
Eind juni 2024 kwam het aantal WW-uitkeringen uit op 167.800. Dit waren er zevenduizend meer dan eind december 2023, een stijging van 4,4 procent, meldt het UWV. De toename ontstond vooral in januari en februari omdat aan het eind van het jaar veel contracten aflopen. In 2024 bleek dit 'eindejaarseffect' sterker dan anders. Na maart was er alleen in mei nog een lichte toename van het aantal uitkeringen.
De gemiddelde WW-instroom per week was in 2024 elke maand hoger dan in 2023. In totaal waren er in de eerste helft van dit jaar 15.600 meer nieuwe WW-uitkeringen dan in dezelfde periode vorig jaar.
Economie heeft het moeilijk
De toename van het aantal uitkeringen en ontslagaanvragen past volgens het UWV in het beeld van een economie die het moeilijk heeft. Zo waren er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) het laatste halfjaar 40 procent meer faillissementen dan in dezelfde periode vorig jaar.
Oekraïne
Het aantal ontslagaanvragen was begin 2022 terug op het niveau van de jaren voor de coronacrisis. Maar door de oorlog in Oekraïne, die begon in februari 2022, werden bedrijven ineens geconfronteerd met uitzonderlijk hoge energierekeningen en nam het aantal ontslagaanvragen weer gestaag toe. Vooral in januari 2024 was met ruim 3.700 ontslagaanvragen sprake van een piek. Het aantal werkgevers dat bij het UWV collectief ontslag aanvroeg steeg in de eerste zes maanden van dit jaar met 44 procent.
Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelde in februari dat de economie in 2024 licht groeit. Toch verwacht het UWV dat het aantal WW-uitkeringen in de tweede helft van dit jaar nog iets sneller toeneemt dan in de eerste zes maanden.
Bron: ANP
Gerelateerd

ING: Nederlandse arbeidsmarkt kan bovengemiddeld profiteren van AI
Kunstmatige intelligentie (AI) heeft de potentie om de Nederlandse arbeidsmarkt sterker te veranderen dan die van de buurlanden. Dit komt doordat de recente groei...

ERK: weinig arbeidsmarkthervormingen voor coronageld doorgevoerd
EU-landen hebben hun arbeidsmarkt niet genoeg hervormd vergeleken met wat ze hadden toegezegd toen er geld vrijkwam uit coronaherstelfondsen. Aan de helft van suggesties...

Zorgen economen bevestigd: arbeidsproductiviteit neemt opnieuw af
Nederlanders zijn vorig jaar opnieuw minder productief gaan werken. De arbeidsproductiviteit nam licht verder af, na een stevigere daling in 2023. De cijfers bevestigen...

Keuzevrijheid in werklocatie vergroot betrokkenheid
Werkenden die kunnen kiezen waar zij hun werk doen, zijn meer betrokken en loyaal naar hun werkgever. In Nederland heeft ruim één op de vier werkenden die vrijheid.

Werkloosheid neemt vooral toe onder 25-plussers
Het aantal werklozen in Nederland is in februari gestegen naar 392.000. Vooral onder 25-plussers nam de werkloosheid toe. Sinds 2020 bestaat een steeds groter deel...